BRASS PÅ bred front. Ingemar Einarsson, Holger Axell, Magnus Nilsson och Tommy Sundblad övar

BRASS PÅ bred front. Ingemar Einarsson, Holger Axell, Magnus Nilsson och Tommy Sundblad övar "First Swdish Rhapsody", kända folkvisor av Erik Leidzén, inför vårkonserten 21 maj.

De blåser liv i brass-musiken

Av
PER OHLSSON

HELSINGBORG. Det strömmar skön musik från Rosengårdskyrkan. Ett äkta fullsounds brassband klämmer i medan skymningen sänker sig utanför.
De är drygt 30 mässingsblåsare. Jan Karlsson, trumpetare i Helsingborgs Symfoniorkester, håller i dirigentpinnen och varje tisdagskväll blåser de liv i brassmusiken.
– Vi kallar oss EQ-brass eftersom vi håller till i en equmeniakyrka och vårt utbud är brett, säger initiativtagaren Holger Axell.

Här finns några proffsmusiker, flera musiklärare men mest glada amatörer – alla dock med gedigen bakgrund. Inte ens yngsta medlemmen, tolvåriga kornettspelaren Jonna Bengtsson, är någon duvunge.
– Jag har spelat sedan jag var sju år och går på Synkopenskolan. Ibland kan det vara lite svårt. Men, ja, man hänger på bara. Det fungerar, säger hon.
Premiären är redan avklarad och nästa stora mål är höstens brassbandstävling i Värnamo.
– Vi ska spela i Rosengårdskyrkan vid några tillfällen och satsar närmast på vår-sommarkonserten den 21 maj. Sedan hoppas vi uppträda under HX-festivalen i sommar också, berättat Holger Axell.
– Typiskt för brassband är att trumpeter ersatts av kornetter, och i stället för valthorn har vi althorn. Dessutom spelar vi i upp till 26 stämmor vilket ger ett speciellt sound. Alla som hållit på med det eller har lyssnat tidigare känner igen sig direkt.
Den manliga dominansen är stor, men Sara Sandberg är en annan ung tjej som hittat till EQ-brass och tisdagskvällarnas övningar.
– Jag har spelat i drygt 15 år – i ungdomsorkester, i Dunkers kulturskola men också med hemvärnet så länge de höll på. Min lillasyster Maria är också med, berättar hon.

TVÅ av fyra tjejer i bandet. 12-åriga Jonna Bengtsson och Sara Sandberg.

TVÅ av fyra tjejer i bandet. 12-åriga Jonna Bengtsson och Sara Sandberg.

Eufoniumspelande David Bjerle trivs med tillvaron i nya och efterlängtade brassbandet.

Eufoniumspelande David Bjerle trivs med tillvaron i nya och efterlängtade brassbandet.

EQ-Brass

Siktar mot 40 medlemmar -- 32 i dag.

Nuvarande instrumentering: Soprankornett, tio kornetter, flygelholrn, fem althorn, fyra eufonium/baryton, fyra tromboner, två bastromboner, Ess- och B-basar plus trumslagare.

Publicerad 07 April 2016 09:00