Stattena IF drog igång nytt lag för att lyfta integrationen

En genväg till bättre integration

HELSINGBORG. Förra året beslöt sig Victor Bärring för att göra en insats för att hjälpa invandrarungdomar in i det svenska samhället. Ett nystartat fotbollslag, vunna erfarenheter och knutna vänskapsband senare får han nu hjälp på vägen.

Bollen adresseras från vänsterfoten, tas emot med en innersida och skickas tillbaka till avsändarens högerfot. Fram och tillbaka flyger bollen genom luften utanför Stattena IF:s klubbstuga.
Smärta i en hand och en avstängning hindrar Edress Sarabi och Mustafa Askari från spel i kvällens bortamatch mot Åstorp. Men duon har likväl mött upp killarna i laget inför matchen. De ska följa med och heja på från sidan.
– Jag måste säga till mina kompisar att ”nu vinner ni”. Kanske kan jag hjälpa dem. ”Kom igen, grabbar. Vi ska vinna!” ska jag säga till dem, säger Mustafa Askari som kombinerar bruten svenska och engelska för att förklara tankarna inför matchen.


Laget samlat vid Stattenas klubbstuga. Victor Bärring i mitten med blå jacka.

Laget samlat vid Stattenas klubbstuga. Victor Bärring i mitten med blå jacka.

Såg potential i flera spelare

De båda spelar i Stattena IF:s herrjuniorlag, ett ungt lag i dubbel bemärkelse. Laget bildades tidigare i år av ledaren Victor Bärring. Förra hösten blev han i sin roll som ledare i klubbens A-lag kontaktad av ett hem för asylsökande och fick frågan om det var möjligt att ta in några killar i A-laget. Han provade men insåg att den stora språkbarriären och skiftande spelkvaliteten hos killarna gjorde det svårt att göra dem till en del av laget.
– Jag testade att bara hålla några träningar för dem och såg att av de 60 stycken som dök upp på träningarna så fanns det rätt mycket potential i 30-40 av dem, säger Victor Bärring.

Det hela mynnade ut i att han startade ett helt nytt lag inom Stattena IF och nu möter de andra lag i seriespel. Vissa av spelarna i laget har alldeles nyligen kommit till Europa som asylsökande från länder som Syrien och Afghanistan, andra har bott i Sverige några månader eller något år, fått uppehållstillstånd och börjat rota sig i sin nya tillvaro. En tredje grupp är svenska medborgare som vistats länge i landet, eller vuxit upp här, och kan hjälpa sina lagkompisar med språket, skolan och att på andra sätt ta sig in i samhället.
Vänskapsband har knutits, och svenskan vässas även i laget.
– Victor säger att vi måste prata svenska, säger Edress Sarabi med ett leende.

Victor Bärring är tränare för herrjuniorlaget.

Victor Bärring är tränare för herrjuniorlaget.

Oklart med uppehållstillstånd

Nu har stiftelsen Sverige United uppmärksammat satsningen och har beslutat att ge laget bidrag som ska täcka utrustning och material.
– I och med att klubben en tid framöver inte behöver lägga pengar på material säkrar det någonstans nästa års fotbollsspelande, menar han.
– Jag tycker att det är bra att vara här. Jag har hittat nya kompisar, spelar fotboll och lär mig svenska, säger Edress Sarabi.
Både han själv och Mustafa Askari väntar på beslut om de får stanna i Sverige.
– Det är svårt. Jag tänker hela tiden på om jag får vara kvar i Sverige eller inte. Men när jag kommer hit och träffar killarna, då tänker jag inte på det alls. Då blir jag helt avslappnad, säger Mustafa Askari.

Publicerad 07 September 2016 08:00