Larödsbor tokhyllas för sitt initiativ

"Jag tror på ett mångkulturellt samhälle"

LARÖD. ?Efter att via sociala medier ha tagit del av kritiska röster till uppförandet av modullägenheter för nyanlända i Laröd, bestämde sig Marie Lindkvist för att göra något för att underlätta integrationen. Hennes och andra Larödsbors initiativ hyllas nu stort av kommunen och Helsingborgshem.

Hon tog initiativ ?till att efter inflytt, som är planerat till andra halvan av december, genomföra språk- och kulturkafé och kontaktade verksamheter i staden. Hon hörde även av sig till andra Larödsbor som hoppade på tåget. Cecilia Hellke var en av dem.
– Det var många som kände att det negativa fick alldeles för stor plats och att ”så här tycker inte mina grannar och inte jag heller”, förklarar Cecilia Hellke.
Ett första möte ?för de intresserade hölls för några veckor sedan, med ett 40-tal engagerade på plats.
Språkkafé, öppen förskola för föräldralediga och att förmedla kontakter till arbetsgivare som vill nyanställa är bara några exempel på förslag och idéer som fyller den långa lista som volontärerna har skrivit ner. Det allra viktigaste är dock att förmedla en välkomnande känsla, och vara goda grannar, menar Marie Lindkvist.
– Jag tror på mångfald och ett mångkulturellt samhälle. Även om vi tänker helt egoistiskt så är det så att väl integrerade invandrare mår mycket bättre och kan bidra med mycket mer till vårt samhälle med positiva krafter än de som inte blir väl mottagna, säger hon. Även om tankar ?och idéer kring vad man skull kunna göra för de nyanlända spirar, är det viktigt att lyssna på vad de själva vill, poängterar Cecilia Hellke.
– Någon välkomstceremoni eller fest vill vi ha men sen måste vi lyssna på vad de är intresserade av och ta reda på vad de vill, menar hon.
Det handlar inte ?om något ensidigt givande, utan om ett ömsesidigt utbyte, betonar Marie Lindkvist. 
– Jag tror att Laröd som by mår jättebra av andra kulturella influenser, säger hon.

Marie Lindkvist (till vänster) arbetar som religions- och svensklärare och Cecilia Hellke med besöksnäringen på Helsingborgs stad. Deras kompetenser hoppas de ska komma väl till pass i samband med frivilliginsatserna.

Marie Lindkvist (till vänster) arbetar som religions- och svensklärare och Cecilia Hellke med besöksnäringen på Helsingborgs stad. Deras kompetenser hoppas de ska komma väl till pass i samband med frivilliginsatserna.

"Blev extremt glad när jag hörde talas om detta"

Anställda på Helsingborgs stad och Helsingborgshem fick nästan en chock när de hörde talas om engagemanget för de nyanlända i Laröd.
– Det är ett fantastiskt initiativ. Jag blev extremt glad när jag hörde talas om detta, det är det här vi har eftersträvat hela tiden, säger Dragana Curovic, bosocial utvecklingsstrateg på Helsingborgshem som kommer att hyra ut lägenheterna till staden som i sin tur hyr ut till familjerna som ska bo där.

Larödsvolontärerna hade ett möte med flera kommunala verksamheter och Helsingborgshem för några veckor sedan och den 25 oktober ska ett nytt möte äga rum på Tornistern vid vårdcentralen i Laröd. Då är tanken att strukturera upp de olika förslagen till insatser. Vem gör vad, hur och när är frågor som kommer att vara på agendan och även vad som är möjligt att genomföra.

Det går aldrig att kräva eller begära att människor ska göra en frivillig insats, betonar Dragana Curovic. Däremot är det viktigt att ha en positiv attityd, menar hon.
– Det gäller att ha en öppen attityd till nya människor som kommer hit. Då ser du fördelarna. Vi har vetat om att det finns goda krafter som är välkomnande, men vi har inte vetat hur många och vad de vill erbjuda. Nu vet vi det och det är underbart, säger hon.

Boendelösning

Helsingborg ska i år ?ta emot 228 anvisade flyktingar som har fått uppehållstillstånd. En del av boendelösningen är att uppföra modullägenheter på Berga, i Mariastaden och i Laröd med planerad inflyttning senast vid årsskiftet. Modullägenheterna är tillfälliga lösningar under en 5-10-årsperiod. Därefter tas de bort.
?Källa: Helsingborgs stad

Publicerad 18 October 2016 09:55

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag