Koloniägare vågar inte pusta ut helt trots glädjebeskedet

Styrande politiker backar från att bygga på de flesta koloniområden i stan

HELSINGBORG. Den styrande majoriteten slopar merparten av byggplanerna på stadens koloniområden. Vi pratar med två kolonister som är positiva, men ändå inte helt lugnade.

När det tidigare under året blev känt att det i förslag till stadsplan 2017, en slags skiss för hur staden kan växa på ett hållbart sätt, föreslogs att det skulle byggas bostäder, skolor och förskolor på merparten av Helsingborgs koloniområden, blev opinionen stark.
Koloniägare i staden sade sitt hjärtas mening, och samlade in 10 058 namnunderskrifter som protest mot planerna. Nyligen gick de styrande ut med nyheten att man backar från stora delar av planerna som rör koloniområdena, vilket togs emot positivt på flera kolonihåll.
– Äntligen har man lyssnat på invånarna och kolonisterna i synnerhet, menar Lars-Olof Engqvist, koloniägare och sekreterare i Senderöds koloniförening.

Även Marie Collin, kolonist i samma förening, menar att det är skönt att politikerna har lyssnat.
– Bra att man ser över andra alternativ. Det är klart att man har full förståelse för att man måste bygga ut, säger hon om det skriande bostadsbehovet i stort.
En hel del kolonister har mått dåligt över risken att bli av med en kär ägodel.
– Vissa har varit helt uppgivna. Kolonistugorna är kanske det enda de har i livet som håller dem uppe, säger Lars-Olof Engqvist.

Men samtidigt är det för tidigt att pusta ut, menar de båda.
– Det kan man nog inte göra förrän de har tagit ett beslut i fullmäktige, menar han.
– Det känns inte som att faran är över, säger Marie Collin som pekar på att det i det omarbetade förslaget utpekas att det ska vara möjligt för nybyggnation på ett par av stadens koloniområden (läs mer i artikeln undertill). Med andra ord: alla koloniområden skonas inte.
– Vi har jobbat för att inte förlora något alls. Vi hoppas att det som försvinner ersätts med något likvärdigt, förklarar hon.
Lars-Olof Engqvist är inne på samma linje. Han har själv fått flytta till för honom nya koloniområden flera gånger genom åren.
– Man borde ge kolonister ett alternativ, säger han.
Marie Collin menar att detta kan vara en ögonöppnare för andra koloniföreningar att engagera sig.
– Det är viktigt att visa hur viktiga vi är. Vi måste jobba vidare.

null

Publicerad 15 December 2016 16:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag