Unga möter unga och föder framtidshopp

Världsläget ger nya vänskaper

HELSINGBORG. En vuxenfri mötesplats där vänskapsband knyts. Ung Integration föder framtidsdrömmar hos ungdomar.

Hela världen är avbildad på en avlång vägg inne i Johannes Hedbergsgymnasiets lokaler på Trädgårdsgatan.
Det lilla landet Sverige ter sig litet i sammanhanget. Men även i ett litet land kan små saker i vardagen ha betydelse, ibland kan små saker växa sig större och göra skillnad. Ibland kan de utgöra hela skillnaden mellan hopp och förtvivlan.

Nigar Mammadzada kom från Azerbadjan till Sverige för en bättre tillvaro, med lika stora utmaningar som alla andra som kommer hit, att integrera sig i det nya landet. I början bodde hon på Råå camping, som då var tillfälligt asylboende, och kände sig som ensammast i hela världen.
Dit kom också Aliya Sabir, men av en helt annan anledning. Det var för omkring ett och ett halvt år sedan, en tid då den stora migrantströmmen hade dragit fram. Aliya Sabir gick då första året på Johannes Hedbergsgymnasiet. I samhällsvetarens huvud vevades tankar om samhället och dess framtid, och på hur unga nyanlända killar och tjejer som Nigar skulle kunna integreras.
– Jag tänkte på alla som kommer hit och får vänta innan de får börja i skolan och inte har något att göra, inga fritidsaktiviteter. Jag kände att det gick långsamt, säger hon.
Det var därför hon gick till Råå camping och, bokstavligen, började knacka dörr.
– Vissa hade inte kommit ut och träffat människor på månader, säger Aliya Sabir.

Nigar Mammadzada bodde på Råå camping när Aliya Sabir (till höger i bild) bokstavligen gick och knackade dörr där. Foto: Joel Winqvist

Nigar Mammadzada bodde på Råå camping när Aliya Sabir (till höger i bild) bokstavligen gick och knackade dörr där. Foto: Joel Winqvist

Lätare att relatera till de i samma ålder

Hon ville skapa en trygg mötesplats för unga nyanlända, för att främja integrationen. Och så blev det.
Dörrknackningen på campingen öppnade dörren till mötesplatsen och nätverket ”Ung Integration” för Nigar och fler unga i ungefär samma situation.
Sedan starten för ett och ett halvt år sedan har nätverket fört omkring 30 nyanlända ungdomar samman med unga som fötts här eller bott i Sverige länge.
– I början var jag jätteblyg och kände ingen. Sedan kände jag: ”aha, de är nära oss och förstår oss, och vi förstår varandra”, säger Nigar.
Nätverket har i skrivande stund 11 personer i ledningsgruppen, samtliga elever på Johannes Hedberggymnasiet.

Att unga möter unga är en självklar inriktning för mötesplatsen, menar Aliya Sabir som i dag är 17 och går i tvåan.
– Det känns avslappnat och det är lättare att relatera till varandra om man är i samma ålder. Ett sätt att få vänner i sin egen ålder, menar hon.
– Och språket kommer på köpet. Kommunikation har aldrig varit något problem. Det är häftigt, ibland använder vi charader och Google translate för att förstå varandra, säger Aliya Sabir och skrattar.
– Vet man vad syftet är så blir det aldrig några problem, förklarar hon.
När ungdomarna träffas hittar de på alla möjliga typer av aktiviteter, som att spela spel, baka, promenerar eller idrotta.
– Alla här har blivit mina kompisar, säger Nigar.

null

Publicerad 24 February 2017 09:00