Vill få fler att äta ekologiskt

HELSINGBORG. Hanna Bergström har startat Matkooperativet Helsingborg.

Vad är tanken med detta?
– Det handlar om att göra bra mat tillgänglig. När jag bodde i New York förra året gick jag med i ett matkooperativ. Jag slogs av att i en av världens största städer, var närproducerad och ekologisk mat så tillgänglig. Det var befriande att kunna gå in i butiken och inte ställas inför samvetskval kring vilken vara man skulle välja, utan alla var hållbara.
Och i augusti i fjol flyttade du till Helsingborg?
– Ja, och då tänkte jag: ”varför inte ta med idéen hit?” Det är så mycket som odlas i Skåne men allt är inte så tillgängligt. Större affärer köper inte in ekologiska och närodlade varor i så stor utsträckning. Så nu har vi startat Matkooperativet Helsingborg, och målet är att i maj öppna en hållbar matbutik med fokus på lokalproducerade varor. Den är tänkt att ägas och drivas av medlemmarna.
Var då någonstans?
– Vi har några fina lokaler centralt i Helsingborg på gång. Vi vill att det ska vara en matbutik där man ska kunna handla det man vill ha, inte en specialbutik.
Hur ser intresset ut i kooperativet?
– Det har bara växt. Nu är vi mellan 15 och 20 personer som är engagerade.
Vad lägger du själv helst på tallriken?
– Oj, det är nog mycket växtbaserat. Jag vill gärna äta grönsaker som faktiskt smakar något, jag äter mycket veganskt men också en del vegetariskt.

Publicerad 04 March 2017 12:00