Delade meningar om återvinningen

Systemet med begränsade besök nyhet för året

NORDVÄSTRA SKÅNE. Beslutet att begränsa de fria besöken på återvinningen till tolv gånger om året för privatpersoner har varit nödvändigt för ekonomin, menar NSR. Men förändringen har också rört upp en del känslor hos invånare.

Företagare som likt privatpersoner körde in och slängde avfall på återvinningen utan att betala, som företagare ska göra, är en stor orsak till att återvinningscentralerna i NSR:s kommuner tidigare gått back.
Återvinningscentralerna finansieras av invånarnas avfallstaxor, och bolaget såg risker med att invånarna i längden skulle få betala för företags avfall.
NSR tvingades ?under fjolåret se över sitt system.
– Då var vi tvungna att se hur vi kunde förändra läget. Skulle vi höja avgiften för alla, eller sätta en begränsning? Då insåg vi att det bästa vore att sätta en begränsning, förklarar Anna-Karin Falkenström som ansvarar för NSR:s återvinningscentraler.

Sagt och gjort. ?Från och med den 1 januari i år begränsas antalet fria besök för privatpersoner på återvinningen till tolv gånger per år och person.
Men: är man två vuxna i hushållet innebär det 24 besök per abonnemang och hushåll. Dessa är redan betalda genom den vanliga taxan, men vill man göra fler besök än så kostar det 250 kronor per tillfälle. För småföretagare kostar det 200 kronor exklusive moms. Att det begränsades till tolv gånger per år beror på att 85 procent av besökarna är på återvinningen en gång i månaden eller mindre, enligt bolagets egna statistik.
Arildsparet Ivan och ?Bodil Vidovic har gjort en mindre rensning i hemmet. Resultatet är det som hamnar i containrarna på återvinningen i Strandbaden.
– Det var bättre förr (innan förändringarna, reds.anm.). Då var man registrerad och behövde inte räkna hur många gånger man hade varit här, säger Ivan Vidovic som ändå inte är helt missnöjd med förändringen:
– Annars känns det faktiskt helt okej, menar han.
Hustrun Bodil ser inga problem med det nya systemet.
– Tolv gånger om året räcker gott och väl, tycker hon.
 

Anders Larsson menar att förändringen för året är ologisk och sänder fel signaler.

Anders Larsson menar att förändringen för året är ologisk och sänder fel signaler.

"Känns som ett kortsiktigt beslut"

Andra har varit mer ?kritiska till det nya systemet med begränsade besök. Som Anders Larsson som bor i Ödåkra i Helsingborgs kommun. Han reagerade när informationen gick ut innan årsskiftet, men har hört av sig till NSR och sagt sitt hjärtas mening flera gånger efter det.
– Det känns som ett kortsiktigt beslut, menar han och ser främst två risker:
– Har man gjort en miljökonsekvens av detta? Jag är bekymrad över att folk kan komma att kasta skräp på andra ställen istället. Dessutom finns risken att människor kommer att återvinna mindre än tidigare, tror han.  Anders Larsson tycker att det är märkligt att bolaget räknar antalet besök i stället för mängden avfall som slängs. Dessutom borde det spela roll vad för material som slängs, anser han.
– Om vi tar trädgårdsavfall som ett exempel. Det borde vara en tillgång för NSR, för det kan de göra matjord av, menar han och tycker att systemet sänder fel signaler.

Ivan och Bodil Vidovic.

Ivan och Bodil Vidovic.

Publicerad 06 March 2017 00:11

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag