NSR nöjd med nya systemet

"Vi har fått många fler företagsregistreringar"

NORDVÄSTRA SKÅNE. ?På NSR är man hittills nöjda med förändringen till tolv fria besök per person och år och ser att betydligt fler företag gör rätt för sig.

– Det har gått över förväntan, menar Anna-Karin Falkenström på NSR om de första två månaderna med det nya systemet.
Samtliga av NSR:s stationer började med bommar och passersystem redan under första halvåret ifjol, förutom i Höganäs. Där har invånarna fått dra sitt körkort ända sedan 2013. Höganäs har varit testkommun sedan dess och NSR har fört statistik som kommit väl till pass inför omläggningen som skedde nu vid årsskiftet.
Att kunderna vant sig vid att hantera bommar och att dra sitt körkort har gjort övergången till det nya systemet smidigare, tror Anna-Karin Falkenström.
– Kunderna kände redan till det när de kom hit, och visste hur de skulle dra sitt kort, säger hon.
– Sen har det varit vissa som har tyckt att ”tolv besök, är inte det lite lite?” Men när vi har förklarat har de visat förståelse, menar hon.
Anna-Karin Falkenström ?konstaterar att ?januari och februari knappast är månader då det är högtryck på återvinningen, utan att den stora skillnaden kommer synas först senare i vår. Men en viktig skillnad är att fler använder företagskort.
– Vi har fått många fler företagsregistreringar. Om man tidigare var företagare och använde sina privata besök, så vill man inte riktigt det nu för man vet att man har bara tolv besök att tillgå, och de vill man nyttja till privata syften, säger hon.
Sven Erik Magnusson vet hur det är att jobba på återvinningen. Det har han gjort i snart 20 års tid. Förändringen innebär lite merarbete för hans del, främst i samband med stickkontroller som ska göras.
– Men jag tycker att det är positivt ändå. Alla är med och betalar. Det blir mer rättvist, säger miljöarbetaren som redan ser en skillnad:
– Det är färre som kommer hit och slänger sitt skräp, men de kommer med större lass, säger han.
I vissa andra områden är ?antalet fria besök ännu färre än i NSR:s kommuner, framhåller Anna-Karin Falkenström. I Halmstad har man 15 per abonnemang (hushåll),  i Göteborg ligger siffran på fyra eller sex besök per år att jämföra med 24 i våra kommuner om man är två vuxna i hushållet.
– Så det är rätt så schangtilt, anser hon.
Vissa menar att ni inte uppmuntrar till återvinning när de fria besöken begränsas?
– Vi begränsar inte på så sätt. Fyller du bara bilen så räcker garanterat tolv gånger på ett år. Det är en gång i månaden, oftare än så behöver man inte komma hit för man har sitt fyrfackskärl hemma där man lägger sina förpackningar. Mycket mer material än så ska ju inte uppkomma. Vi måste minska vår köplust, det ska inte komma så mycket avfall.
 

null

Publicerad 06 March 2017 00:52

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag