Mannen låg utslagen på marken:

”Ingen brydde sig”

HELSINGBORG. Den hemlöse mannen låg utslagen på marken och vädjade om hjälp. Trots det var det ingen som brydde sig. Inte ens när 22-åriga Amanda och hennes sällskap desperat försökte påkalla förbipasserandes uppmärksamhet.
– Det var inte någon som tittade upp trots att vi ropade. Det verkar som att alla tyckte det var viktigare att passa tåget, berättar Amanda Michaelsdotter Persson, som i torsdags kom till Knutpunkten tillsammans med två väninnor efter en utekväll.
När de kom till Knutpunkten såg de något stort som låg på marken precis intill där bussarna kör in. Först kunde de inte identifiera vad det var men när de kom närmare förstod de att det var en människa.
– Jag hörde ett dovt rop på hjälp och vi såg en hand som lyftes och sedan föll till marken igen, berättar Amanda.
Runt platsen där mannen låg rörde sig flera personer. Vissa satt på bänkar och väntade på bussar, andra gick förbi.
Amanda och hennes sällskap gick fram för att se hur det var med mannen. De identifierade honom som en av stadens hemlösa. Mannen var berusad, men verkade samtidigt ha ont i bröstet och benet. Han var oförmögen att ta sig upp.
– För mig som medmänniska spelar det ingen roll om han var berusad eller ej. Ser man någon som behöver hjälp nonchalerar man inte bara den personen. Nästa gång är det du själv som råkar illa ut och behöver någon som bryr sig.
De tre kvinnorna försökte hjälpa mannen på fötter, men lyckades inte. Samtidigt fortsatte folk att bara gå förbi dem.
– Där stod vi, tre kvinnor i högklackat och kämpade. Vi kunde ju inte bara låta honom ligga.
Amanda rusade då in på Knutpunkten för att få tag på vakterna.  När hon fick tag på dem blev hon tillsagd att strunta i mannen, då han redan fått hjälp ett antal gånger.
– Först efter mycket tjat och påtryckningar kom de med ut.  De hjälpte honom upp på en bänk och ringde polisen. Under tiden hade min väninna fått tag på hennes väninna som arbetar som behandlingspedagog. Hon kom ut och fick kontakt med mannen. De pratade och han berättade hur han mådde. Han berättade även att han led av epilepsi och att han inte tagit sina tabletter av olika anledningar.
Till slut kom polisen och skjutsade mannen till sjukhuset där han fick vård, men Amanda är fortfarande upprörd över händelsen och då framförallt folks ovilja att hjälpa någon i nöd.
– Jag känner mig så besviken. Det är fruktansvärt att man kan bete sig så. Nästa gång är det någon annans mamma eller pappa som råkar illa ut och behöver hjälp och då kommer de rasa över att ingen känner empati. Vi måste börja öppna våra ögon. Oavsett om man är gul, vit, svart eller röd, oavsett hur man vanligtvis lever så är vi alla människor och alla är vi födda under samma himmel.

Vad tycker du? Kommentera nedan!

Publicerad 06 March 2017 12:30

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag