Prylar blir uppkopplade

Helsingborg. Det har under flera år pratats om ”sakernas internet”. Nu ska Helsingborg bli först i landet med ett öppet nätverk där prylar kan kopplas upp trådlöst i hela kommunen.
”Internet of things” eller sakernas internet som det brukar kallas på svenska är ett begrepp för att andra tekniska prylar än datorer ska kunna kommunicera med varandra.
– Det kan till exempel handla om att spåra en kundvagn eller en sensor som känner av ifall en vägskylt körts omkull, säger Bo Lindberg som är chef för kommunikationslösningar på Öresundskraft.

Dessa sensorer kan sedan exempelvis kopplas upp till en befintlig internetanslutning, men för att tekniken ska vara tillgänglig på fler platser så lanseras en ny kommunal trådlös stadshubb i Helsingborgs kommun.
– Det kostar ofta mycket att dra fram fiber till där man vill ha sina prylar, därför kompletterar vi det öppna nätet med radiomottagare som täcker hela Helsingborg, säger Bo Lindberg.

Bo Lindberg tror i första hand att nätet kommer användas av företag som vill övervaka saker på distans.
Men han hoppas även att allmänheten ska kunna få nytta av tekniken.
– Kommunen har en hög ambition när det gäller öppna data och då tänker jag mig ett scenario där kommunen har ett sensornätverkdär det samlas in information görs tillgänglig för allmänheten.

Publicerad 08 March 2017 17:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag