Forskare kartlägger sexuellt våld – mot män

"Syftet är att göra männens röster hörda"

Av
Oskar Elfving Söderström

MALMÖ/HELSINGBORG. Sexuellt våld mot män har länge varit en osynlig problematik. Nu ska Helsingborgsforskaren Charlotte C Petersson titta närmare på fenomenet.
Det finns för lite forskning kring sexuellt våld mot män. Något som Helsingborgsforskaren Charlotte C Petersson vill ändra på.
– Även om man har lyft frågan så handlar det om homosociala gemenskaper som idrottsvärlden eller fängelser. Det handlar mycket sällan om sexuellt våld i nära relationer eller överfallsvåldtäkter, säger hon.
Charlotte C Peterson som är verksam vid Centrum för sexologi och sexualitetsstudier på Malmö högskola har nu fått forskningsanslag från Brottsofferfonden till en intervjustudie med män som utsatts för sexuellt våld.
– Det handlar om vuxna män som någon gång i livet blivit utsatt för sexuellt våld, där fysiskt våld eller hot om fysiskt våld har varit närvarande, säger hon.
Framförallt så hoppas hon att forskningsprojektet, som pågår till sista juli 2018, ska minska stigmatiseringen kring problemet.
– Syftet är att göra männens röster hörda. De vill ofta inte prata om det själv. Man är ofta rädd att ens sexualitet ska ifrågasättas, säger hon.
Dessutom menar Charlotte C Petersson att det behövs mer kunskap hos sjukvård och andra myndigeheter. Något hon hoppas att hennes forskning ska leda till.
– Om en kvinna som blir våldtagen kommer till sjukvården finns det fasta rutiner. När det kommer en man så vet man inte riktigt vad man ska göra. Gynmottagningarna är för kvinnor så männen hamnar ofta på kirurgmottagningar där kompetensen inte finns, säger hon.
Därför vill hon även kartlägga både vilken hjälp männen har fått och vilken hjälp de önskar att de fått.

Publicerad 09 March 2017 06:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag