Oro för ännu mer buller när nya hus byggs

"Det skramlar till riktigt när godstågen passerar"

Av
Oskar Elfving Söderström

PÅARP. I det nya förslaget till detaljplan vill Helsingborgs stad bygga fler och högre hus i Påarp. Nu är grannarna oroliga att bullret från järnvägen kommer studsa tillbaka till deras hus en extra gång.

I den ursprungliga detaljplanen ville kommunen bygga 40 fristående villor. Nu har man tagit fram ett nytt förslag där man vill bygga totalt 95 bostäder, mestadels radhus och kedjehus.
Längst ut mot vägen, längs med Mörarpsvägen och Målarevägen, är förslaget att det ska byggas 8,5 meter höga kedjehus. Något som oroar de grannar som bor i befintliga fastigheter på andra sidan Mörarpsvägen precis intill järnvägen.
De är rädda att bullret från järnvägen kommer studsa mot de nya högre husen och färdas tillbaka förbi deras hus ytterligare en gång.
En av de som har hus mellan järnvägen och husen i förslaget är Macke Selander. Då det saknas bullerplank mellan järnvägen och hans tomt så går ljudet förbi hans hus varje gång ett tåg passerar.
– Det skramlar till riktigt när godstågen passerar, säger han.
Som det är i dag står han ut med bullret från järnvägen då han är positivt inställd till tågtrafiken och det mest är godstågen som stör. Skulle bullret förvärras ser han större problem.
– Hade jag varit trettio hade jag nog flyttat då, men det kan man ju inte göra när man är pensionär och bor i ett gammalt hus som är betalt, säger han.

Därför hade han önskat att man gjort som på andra sidan järnvägen och satt upp ett bullerplank.
– Om man sätter upp ett bullerplank så är det ju fullt möjligt att bygga här.
Det är dock inget kommunen kan göra då det är en fråga för Trafikverket som äger järnvägen.
Däremot säger Helena Taps på stadsbyggnadskontoret att man tar grannarnas oro på allvar.
– Vi placerar husen så det ska bli så bra bullervärden som möjligt och vi vill inte ge sämre förutsättningar för de som redan bor där.

Helena Taps poängterar också att detaljplanen inte är fastslagen än och att den är ute på samråd för att kommunen ska kunna ta till sig den här typen av synpunkter.


Publicerad 13 March 2017 07:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag