Nytt boende ska hjälpa kvinnor efter misshandel

Kristina Loveby själv drabbad

Av
Oskar Elfving Söderström

VIKEN. Efter att själv ha levt med en man som misshandlade henne har Kristina Loveby upplevt hur svårt det är att komma tillbaka till samhället. Nu öppnar hon upp ett boende där kvinnor förutom skydd även ska få rehabilitering.
Krisitina Loveby bor numera i Viken men levde under sex och ett halvt år med en man som misshandlade henne.
– Under tiden som jag levde den här mannen så besökte jag 22 olika kvinnojourer.
Efter att ha lyckats ta sig ur den våldsamma relationen har hon bland annat släppt en självbiografisk bok om svårigheterna med att få hjälp. Dessutom så är hon ute och föreläser.
När hon sammanfattar både sina egna erfarenheter och det hon möter när hon föreläser så upplever hon ett otillräckligt stöd på kvinnojourerna som ett stort problem.
– Ensamheten på kvinnojourerna är så stor. Det är också en ny plats där man inte vet var saker finn. Får man inte rätt stöd är det lätt att man åker hem dit man vet vad som gäller.
Hon menar också att det är en stor risk att man som utsatt får tid att tänka efter på vad som hänt när man kommit till kvinnojouren och allt stannar av. Kristina Loveby menar då att det behövs professionell hjälp.
– De flesta kvinnojourer drivs ideellt av personer som kanske inte har rätt kompetens och har oftast ingen personal nattetid.
Därför menar Kristina Loveby att det behövs boenden där man har tillgång till professionell hjälp och tillgänglig personal dygnet runt.
Därför öppnar hon nu upp ett stödboende där kvinnor förutom skydd även ska få hjälp med rehabilitering.
– Jag tänker att man från dag ett måste jobba med rutiner, föräldraskap och ansvar.

Kristina Loveby berättar också att hon fått positiv respons från myndigheterna.
– Det har varit stort intresse från alla skånska kommuner jag har varit i kontakt med.

Publicerad 16 March 2017 05:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag