Nyanlända:

”Man blir som kompisar”

Lyckat initiativ för att få nyanlända att känna sig välkomna i Laröd

Av
Oskar Elfving Söderström

LARÖD. När det blev klart med modulhus för nyanlända ville byborna att alla skulle känna sig välkomna. När de nu sammanfattar de första månaderna är det positiva tongångar från båda håll.
När vi träffar Asma Alarnaout i en av lägenheterna i modulhusen i Laröd har hon dukat upp med arabiska kakor och bakverk.
– När jag lärt mig svenska vill jag öppna en affär och sälja arabisk mat.
Hon flyttade in i lägenheten tillsammans med sina brorsöner strax innan jul. Då stod den helt tom, men det dröjde inte länge förrän hon fick hjälp av Marie Lindkvist och flera andra bybor att inreda hemmet.
– Första saken Marie hjälpte mig med var den här soffan och sådana saker som är viktiga för att kunna bo här, säger Asma och slår ut med handen för att visa möblerna.

Det är inte bara är den hjälpande handen vid inflytt som varit viktig. Asma berättar att det har betytt mycket att ha någon att vända sig till om det skulle vara något problem.
– Det känns absolut bra när man får någon som hjälper en. Då blir man som kompisar och pratar med varandra, säger hon och får medhåll av sin brorson Osaid.
– Om det är något problem så är det bara att skicka ett sms till Marie.

Det är just så som initiativtagaren Marie Lindkvist vill att det ska vara.
– Det ska kännas ömsesidigt och det är viktigt att ha respekt för deras integritet, säger hon och tar möblerna som exempel.
– De har själv fått välja bland de möbler vi haft tillgång till. Det är ändå deras hem där de ska bo under ganska lång tid.
Förutom att fixa fram möbler har de välkomnat familjerna med lite basvaror och en välkomstfest.
– Det var bland annat en eldsjäl som samlade ihop ett kit med syriska kryddor.

I en kvarterslokal en bit bort är den träffpunkt som öppnats för de nyanlända.
– Vi kallade det språkcafé först, men sedan ville vi bredda verksamheten och anordnar bland annat föreläsningar, säger Marie Lindkvist.
Där finns bland annat Bashar Aldeki och Mohammad AlDarwich som tillsammans med Ulrika Sjöholm Andersson tragglar sig igenom några svenska ord i en pekbok.
– Det är bra att kunna komma hit och träffa svenskar och träna på att prata svenska, säger Mohammad och berättar att drömmer om att återuppta sin karriär som tv-fotograf.

Även om bakgrunden till initiativet var att välkomna och hjälpa familjerna så menar Marie Lindkvist att hon har fått lika mycket tillbaka själv.
– Jag skulle aldrig ha haft chansen att lära känna de här personerna annars. Jag känner att jag får nya kunskaper och relationer.

På träffpunkten kan de nyanlända förutom att träna svenska få hjälp med andra praktiska problem. Här får Ahmad Alfrhan hjälp av Martin Hagman att tolka sina översatta betyg.

På träffpunkten kan de nyanlända förutom att träna svenska få hjälp med andra praktiska problem. Här får Ahmad Alfrhan hjälp av Martin Hagman att tolka sina översatta betyg.

Publicerad 17 March 2017 05:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag