36-åringen har nu börjat få förfrågningar om att ställa ut sin konst utomlands. “New York vore drömmen”, säger han. Foto: Joel Winqvist

36-åringen har nu börjat få förfrågningar om att ställa ut sin konst utomlands. “New York vore drömmen”, säger han. Foto: Joel Winqvist

Kycklingmakare vill ta graffitin in i finrummet

HÖGANÄS. Länge ansett som något fult och ett oaccepterat sätt att göra konst på. Nu satsar Tim Nedrup på att föra graffitikonsten in i finrummet.

Vi befinner oss på Brorida gård på Håkantorpsvägen strax utanför Väsby i Höganäs kommun. Här ska han öppna ateljé, och visa upp sina alster. Närmast i tiden blir det för de som besöker honom under Skånes Fria Konstrunda i vilken han är en av utställarna.
Tim Nedrup har hunnit fylla vissa väggar med tavlor när vi är på besök, andra är ännu tomma.
– Den senaste tiden har jag haft fokus på att måla tavlor med graffiti. Jag använder både pensel och sprej. Det kallas för blandteknik.

Så här ser den kyckling ut som Tim Nedrup skulpterat, och som unedr cirka ett års tid stod på Sundstorget i Helsingborg.

Så här ser den kyckling ut som Tim Nedrup skulpterat, och som unedr cirka ett års tid stod på Sundstorget i Helsingborg. "Alla ahr sagt att de blev jätteglada när de såg den", säger Tim. Den var dock inte enkel att få ihop. "Den innehåller 1 300 fjäll och var och en skulle sågas yur med sticksåg", berättar konstnären. Foto: Privat

Ligger bakom populär kyckling

Nuförtiden kan en tavla ta uppemot 20 timmar att måla. Annat var det förr. Då målade han inte på tavlor, men fort skulle det gå.
– Jag har helt klart ett större tålamod i dag. Det lugnar ner en, det är nästan som meditation när man hittar ”flowet”. Det är helt underbart, säger han.
När han började måla graffiti var han 16, och brukade måla seriefigurer.
– Det var häftigt, gick fort och man utvecklades snabbt till att kunna göra mer avancerade figurer, säger han.
Den konst han målar i dag är mer realistisk, tycker Tim med artistnamnet Tim Timmey. Han flyttade till Höganäs för halvannat år sedan.

Graffiti är fortfarande en oaccepterad konstform för många, menar han. Men saker och ting har börjat ske, menar han.
– Det kommer med stormsteg nu, säger han. Deltagandet på den fria konstrundan är ett viktigt steg på vägen.
– Nu vill jag ta graffitin in i finrummet, menar Tim som även sysslar med skulpturer. Många har säkert sett eller hört talas om hans gigantiska kycklingfågel som i ett helt år stod vid Sundstorget i Helsingborg.
– Alla säger att de blir så glada när de ser den. Den står faktiskt vid Oslopiren nu. Man kan se den från Scandlinesbåten!

Skånes Fria Konstrunda

Evenemanget arrangeras 14-17 april

Publicerad 04 April 2017 16:00