Prisas av kungen efter lyckad integrationssatsning

Aliya Sabir startade Ung Integration hösten 2015

HELSINGBORG. Aliya Sabir startade Ung Integration, en satsning som för samman unga nyanlända med etablerade svenskar. Nu ska Johannes Hedbergstudenten få stipendium av kungen och prisas för sin gärning.
Satsningen Ung Integration har tidigare prisats på myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors rikskonferens i Stockholm förra året. Då blev det selfies med gymnasieminister Anna Ekström, men främst en utmärkelse som föredöme för gott integrationsarbete.
Måndagen den 24 april väntar ett möte med kunglig glans. Då ska hon få stipendiet Kompassrosen av kung Carl XVI Gustaf. Totalt är det fyra unga ledare som får priset, Aliya Sabir från Helsingborg är med sina 17 år klart yngst av dem.
Lokaltidningen fick tag i en mycket stolt student på telefon.
- Helt fantastiskt. Jag blev jätteglad! Jag vet inte hur jag ska förklara det… säger en smått tagen student.
Vad var första tanken som dök upp i ditt huvud när du fick beskedet?
- Att jag nu får en chans att utveckla mitt ledarskap och visa på bra exempel. Det öppnar många nya dörrar för mig. Det gör att jag kan fortsätta göra det jag gör och göra det bättre. Det jag vill göra nu är att använda mina värderingar och ledarskap och arbeta med värdebaserat ledarskap i framtiden.
Nu ska du snart träffa kungen. Hur kommer det att bli?
- Han verkar jätteskön! Jag är väldigt taggad inför detta. Det är en ära och jag är jättestolt. Det kommer att bli väldigt häftigt.
Vet du vad du vill jobba med i framtiden?
- Oj, det är väldigt svårt att säga. Folk brukar säga att jag borde bli politiker, statsminister eller att jobba med politik utomlands… säger hon och skrattar.
- Men vi får se. Jo, en sak är jag säker på: jag vill arbeta med att bygga skolor på något sätt i framtiden. Det är ett mål jag har. Sen vilket yrke det blir får vi se.
Fotnot: Lokaltidningen skrev om Ung Integration i februari i år. Här nedan hittar du artiklarna ifall du vill läsa dem igen, eller i efterhand!

Kompassrosen

Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium som delas ut till fyra unga ledare under 25 år. Pengarna ska användas till den personliga ledarskapsutvecklingen.

Källa: Konungens stiftelse ungt ledarskap  

Publicerad 20 April 2017 09:03

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag