Reaktioner efter regeringens besked:

"Detta förändrar ingenting"

Oro för att den personliga assistansen dras in

MÖRARP. Allt fler blir av med sin statliga assistansersättning och mer och mer ansvar läggs på kommunerna. Under tisdagen presenterade regeringen ett åtgärdspaket för att underlätta situationen. Vi träffar Mörarpsparet Madelen och Jörgen Löw som anser att förändringen endast släcker en tillfällig brand.  

Såväl Madelen som Jörgen föddes med sina funktionsnedsättningar. Hon med ryggmärgsbråck, han med en sjukdom som kallas spinal muskelatrofi som bland annat leder till att musklerna blir svagare och svagare och förtvinar.  För några år sedan fick Madelen dessutom psoriasis, och även den kroniska inflammatoriska ledsjukdomen psoriasisartrit.

Kombinationen ryggmärgsbråck och smärtor från ledsjukdomen gör att hon är i stort behov av hjälp.

Båda är rullstolsburna och beviljas i dag mer än 20 timmars personlig assistans i veckan. Därmed är det Försäkringskassan som har ansvaret för dem. Men hur det ska bli i framtiden är det ingen av dem som vet.

De senaste åren har flertalet vägledande domar lett till en hårdare bedömning från Försäkringskassans sida. Därmed har allt fler nekats den statliga assistansersättningen. Myndigheten har nyligen skrivit till regeringen och varnat för att många assistansberättigade kommer att beviljas färre timmar. Det blir följden när handläggarna måste rätta sig efter domen, skrev myndigheten i sitt brev.

När allt fler nekas statlig ersättning lämpas mer och mer ansvar över på kommunerna. En förändring som ansvarige minister Åsa Regnér (S) tidigare uttryckt att kommunerna måste vara beredda på, åtminstone tills en lagändring kan komma till stånd vilket regeringen har meddelat ska ske. Senast 1 oktober 2018 ska en omfattade utredning av assistansersättningen presenteras.

Under tisdagen höll Åsa Regnér en presskonferens där hon presenterade ett åtgärdspaket som i väntan på att utredningen är klar ska underlätta för människor som fått en sämre vardag till följd av den senaste, hårdare, bedömningen från Försäkringskassans sida. Bland annat föreslås assistans kunna beviljas för väntetid, beredskap och tid mellan insatser. Detta har en hel del brukare den senaste tiden inte beviljats ersättning för. Dessutom ska tvåårsomprövning tillfälligt frysas.

Åtgärderna är visserligen ett steg i rätt riktning, anser Mörarpsparet Madelen och Jörgen Löw.

– Men det släcker bara en tillfällig brand och detta ändrar ingenting, säger de och fortsätter:

– Vi hoppas att utredningen som ska vara klar hösten 2018, ger oss tillbaka våra grundläggande behov, så vi kan leva som alla andra, säger de.

 

Paret beviljas i dag mer än 20 timmars ersättning från staten. Foto: Joel Winqvist

Paret beviljas i dag mer än 20 timmars ersättning från staten. Foto: Joel Winqvist

"Det får oss att känna att vi inte är lika mycket värda att leva som alla andra"

Paret Löw, ?som bor i Mörarp i Helsingborgs kommun, tycker att hela situationen som varit de senaste åren är ovärdig och direkt omänsklig.

– Vi är oroliga för att det ska dras in helt och hållet, säger Madelen som gifte sig med Jörgen 2009.

Hon menar att de domar som fallit det senaste året har inneburit att somliga blivit helt eller delvis av med hjälp till grundläggande saker i livet. Som hjälp med att äta, handla hem och laga mat, få på sig ytterkläder, ta en dusch och så vidare, förklarar hon.

– Det är jättemycket som är grundläggande för andra men som tydligen inte är det för oss längre. Det är det som får oss att känna att vi inte är lika mycket värda att leva som alla andra, säger hon.

– Förtroendet är kört i botten, fortsätter hon med adress myndigheterna och politikerna.

De ser risker med att eventuellt hamna under kommunens ansvar.

– Då är man i ett helt annat läge, beroende på hur mycket pengar kommunen har. Och även om det inte får handla om pengar så har det hamnat där i dag, säger Jörgen som pekar på situationer där kommuner i landet har nekat människor i behov av hjälp eftersom de inte ansett sig ha pengar för det.

De har farhågor inför att myndigheten och kommunen skulle kunna göra olika bedömningar.

– Det kan också bli så att man bollas mellan Försäkringskassan och kommunen, att man hamnar på gränsen, fortsätter Jörgen.

De anser också att lokalpolitiker i Helsingborg borde ta större ansvar.

– Ingen gör något aktivt som syns, ingen protesterar när de mest utsatta personerna får sina mänskliga rättigheter indragna. Det är skamligt, säger Madelen Löw.

Personlig assistans

I dag har drygt 15 000 personer rätt till statlig assistansersättning, en minskning med ca 1 000 personer på ett år. Om en person behöver mer än 20 timmars hjälp med en personlig assistent för att klara de grundläggande behoven är det Försäkringskassan som har ansvaret. Vid mindre än 20 timmar, är det kommunens ansvar.
Källa: Försäkringskassan

Publicerad 14 November 2017 16:04