Här är Helsingborgs enda ö

Sandön en pärla för naturfrälsta

SANDÖN.

Kring Utvälinge ligger Sandön, Helsingborgs enda ö. En pärla som lockar en del sportfiskare och fågelskådare. Men många kommuninvånare känner förmodligen inte till att den finns.

Byn Utvälinge ligger inklämd mellan Höganäs kommun i väster och Ängelholms dito i öst. Vid byn ligger Sandön, Helsingborgs enda ö.1910 fanns Sandön bokstavligen inte på kartan.

– Det är något av ett mysterium. Min hypotes är att ön är ett resultat av skiftesreformerna på 1800-talet, enskifte 1803 och laga skifte 1827, säger Widar Narvelo, kommunekolog på Helsingborgs stad, till kommunens sajt, som skriver om ön.

"Det är lite som att få en OS-medalj i sammanhanget"

När bönderna började odla upp hela landskapet så spreds jord ut i havet, förklarar han. Jorden blev till en uppgrundning, vass började växa och ön bildades.

2001 kom området med på en internationell lista över våtmarker. Det visar att ön är en viktig plats för vadarfåglar, förklarar han.

– Det är lite grand som att få en OS-medalj i sammanhanget. Här är mycket fågel året om, men särskilt på vår- och höst, säger Widar Narvelo.

"Idag lockar Sandön både sportfiskare och fågelskådare. Man tar sig ut till ön genom att promenera på en flera hundra meter lång brygga över den grunda viken och genom den vajande vassen. Den vindpinade ön med den vita stranden bjuder på storslagna vyer, som påminner om Danmarks västkust", står det vidare i texten.

Publicerad 24 November 2017 07:00