Helsingborg får ny feministisk organisation

Ska vara en stark röst i jämställdhetsfrågor

HELSINGBORG. Nu ser den nya föreningen FemHbg dagens ljus. Det är på tiden att Helsingborg får en organisation som driver feministiska frågor, anser Josefine Thorén som är en av grundarna.

Organisationens mål är att opinionsbilda, stötta och vara samordnande för de som vill engagera sig för jämställdhet i Helsingborg. De som ligger bakom satsningen vill att det feministiska perspektivet ska vara en självklar del i samtalen som förs, oavsett om det är diskussioner i rådhuset eller kring middagsborden.

– Det är på tiden att Helsingborg får en stark röst i feministiska frågor. Det har saknats en organisation som samlar upp allt det brinnande engagemang som finns, det kommer vi att ändra på, säger Josefine Thorén, i ett pressutskick.

Hon har grundat föreningen tillsammans med Camilla Bergvall.

Vi är trötta på att höra hur otrygga tjejer känner sig i Helsingborg

Under året som kommer planerar föreningen att arrangera flera olika aktiviteter som samlar feminister, allt från manifestationer till after works. Nästa års kommunval och hur partierna hanterar jämställdhetsfrågor kommer organisationen också att ha på sin agenda, skriver föreningens representanter i pressmeddelandet.

– Vi är trötta på att läsa om hur otrygga tjejer känner sig i Helsingborg och att de enda åtgärderna som föreslås är att bygga om staden och trygghetscertifiera parker. För att skapa en verklig förändring måste vi gå till botten med de strukturer som skapar ojämställdhet, för det är inte buskar eller mörka gränder som begår övergrepp, säger Camilla Bergvall som blir föreningens ordförande.

Publicerad 29 November 2017 11:21