Kritiker överklagar kommunens underkännande av namnlistor

Vill stoppa bygge av Landborgsgarage

HELSINGBORG.

Ett antal namn på de listor som skrivit på för en folkomröstning om det framtida Landborgsgaraget har på felaktiga grunder underkänts av kommunen, hävdar Stig Broqvist i miljöföreningen Jordens Vänner. Nu har en överklagan om sättet kommunen har granskat och räknat namnlistorna lämnats in till Länsstyrelsen.

Det var den 13 december som Helsingborgs stad gick ut med att man kommer att avsluta räknandet av namnnen på de listor som lämnats in.

– Redan nu kan vi konstatera att kravet på tio procents röstberättigade kommuninvånare inte uppfylls, sa stadsjurist Magdalena Kocan i en kommentar till Lokaltidningen då. Hon var av uppfattningen att för många av de namn som lämnats in till kommunen inte uppfyllde vissa grundkriterier, som exempelvis att man ska vara skriven i kommunen, och därmed uppfylldes inte kriterierna.

I förra veckan överklagades kommunens hantering av Jordens Vänner. Föreningen hävdar att namnräkningen gått till ett icke korrekt sätt.

"Vi har inga statistiska urval, men av de urval vi ändå har, både de listor som kommunen valde ut och de listor som jag själv valde ut, har vi visat att knappt hälften eller drygt hälften underkänts på felaktiga grunder. Kanske är det betydligt fler som är felaktigt strukna", står det bland annat i överklagandet.

"Därmed är det självklart att granskningen och räkningen av de underkända namnen måste göras om, och att alla namn måste granskas och räknas", står det vidare.

Även stadsbyggnadsnämndens beslut att bevilja rivningslov av Rosenträdgården, som ses som en förberedande del i arbetet med att bygga Landborgsgaraget, har överklagats av Jordens Vänner.

LÄS MER:

"Han var med om att stoppa Landborgsgarage på 1990-talet"

"Kommunen: Det blir ingen folkomröstning om Landborgsgaraget"

Publicerad 09 January 2018 08:50

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag