Kräver lösning på fyrverkeristrulet

"Utsätter både djur och människor för faror"

HELSINGBORG. Vårdslöst hanterande av fyrverkerier före och under nyår utsätter såväl djur som människor för faror, menar Vänsterpartiets Ingrid Mattiasson Saarinen som vill få reda på vilka åtgärder som är på gång för att lösa problematiken.

I Helsingborg är det tillåtet med nyårsraketer mellan klockan fyra på nyårsaftons eftermiddag till klockan fyra på nyårsdagens morgon, men alltför många visar inte någon som helst respekt för dessa tider, anser vänsterpolitikern.

– Att det redan finns ett förbud mot smällare tycks inte heller hjälpa, uttrycker hon i ett pressmeddelande.

Hon beskriver en situation som en hel del invånare upplever, inte minst de med småbarn eller husdjur, eller som är äldre; att vårdslöst handhavande av fyrverkerier, stundtals utanför det tidsspann som gäller enligt reglerna, blir till en plåga, och också kan innebära direkt fara för de som befinner sig i närheten.

Att det redan finns ett förbud mot smällare tycks inte heller hjälpa

– Fyrverkeriernas negativa miljöpåverkan är också stor, eftersom de innehåller tungmetaller som sprids vid detonationen, tillägger Ingrid Mattiasson Saarinen.

Nu har hon ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) som hon hoppas ska besvaras under nästa fullmäktige. Hon vill få reda på följande:

    hur ska staden arbeta framöver för att de lokala ordningsföreskrifterna bättre skall följas?

    hur staden arbetar när uppenbara brott gällande hanterandet av fyrverkerier begås?

    och om staden har planer på att utöka antalet platser där det råder förbud för fyrverkerier?

Publicerad 12 January 2018 09:02