Arbete mot olovlig andrahandsuthyrning ger resultat

HELSINGBORG.

Helsingborgshem kunde under fjolåret erbjuda ytterligare 77 lägenheter för bostadssökande. Detta som ett resultat av bolagets arbete mot olovlig andrahandsuthyrning.

Av
Linnea Ömmelspång

Olovlig uthyrning i andrahand är en prioriterad fråga och aktivt arbete för att motverka olovlig uthyrning har satts in under det senaste året. Det menar Helsingborgshem i ett pressmeddelande.

– När vi nu ser tillbaka på arbetet kan vi konstatera att det ger resultat. Det menar Karin Gjörtler, chef för affärsstöd på Helsingborgshem, i ett pressmeddelande.

Särskilda skäl gäller vid av andrahandsuthyrning av lägenheter. Skälen provas individuellt för att kunna ge ett godkännande eller avslag på förfrågningen.

Hyra ut sin lägenhet i andrahand kan man göra ifall man till exempel ska studera på annan ort eller av andra anledningar ska vara borta från lägenheten en längre tid.

Vid svårare fall tvingas Helsingborgshem att säga upp personens lägenhet...

Det är många som är i behov av en lägenhet och behovet ökar hela tiden. På så sätt är andrahandsuthyrning ett sätt att se till att lägenheter inte bara står tomma.

Vid uthyrning i andrahand måste dock reglerna följas. Om inte riskerar man att ens andrahandsuthyrning blir olovlig.

– När vi misstänker otillåten andrahandsuthyrning, så kontaktar vi hyresgästen för att säkerställa att man själv bor i lägenheten. Om svaret blir att personen inte själv bor i lägenheten så kan personen ombeds att säga upp lägenheten, eller flytta tillbaka till lägenheten. Vid svårare fall tvingas Helsingborgshem att säga upp personens lägenhet eller dra fallet vidare till hyresnämnden säger Karin Gjörtler.

I genomsnitt blir 1 200 lägenheter tillgängliga/lediga per år.

Publicerad 17 January 2018 14:34

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag