Hennes världsresor ska visas upp på Dunkers

Debuterar på Dunkers med sin första fotoutställning

HELSINGBORG.

Dunkers bjuder in till vernissage av unga Camilla Hoffmans utställning Cosmic Wonderland. Utställningen ska ge besökarna möjligheten att komma in i huvudet på den unga fotografen vars bilder är hämtade från alla platser på jorden hon har besökt.

Av
Linnea Ömmelspång

"Rum ett presenterar Cosmic wonderland". Så kommer det låta på torsdag på Dunkers kulturhus.

Blott 21-åriga Camilla Hoffman ställer ut sitt livsverk. Fotografier, texter och tankar, inspirerade från världens alla hörn.

Camilla har rest runt större delen av världen med sin familj och besökt ett stort antal länder.

– Jag har varit ute och tagit del av en massa olika kulturer och det har varit en stor del av mitt liv, säger hon.

Ett av flera fotografier som visas upp.

Ett av flera fotografier som visas upp.

Kameran har blivit hennes bästa vän som alltid har följt med på resorna. Det har lett till att arkivet idag är stort.

Fotografierna och texterna har alltid funnits där men det är först nu som hon känner att processen i bilderna är färdig.

– Det var svårt att välja ut vilka bilder jag skulle ställa ut eftersom jag har så många.

Camillas intresse för fotografering började när hennes mamma 2009 gav henne en hel box med redigeringsprogram som hon började använda.

Hon intresserar sig mycket för analoga kameror men fotar idag mest med digitala kameror.

Tillsammans med bilderna kommer hon också att ha med ett filmklipp från projektet ”Dare To Dream” som hon också jobbar med. På en annan vägg kommer besökarna kunna läsa brev som Camilla har skrivit. Breven har hon valt att kalla för ”letters of kindness”. Breven kommer att kännas väldigt personligt riktade och talar om ett problem som hon själv har upplevt under stora delar av sitt liv.

– Många unga känner sig ensamma och jag har själv känt mig utanför och ensam och ”odd” och har aldrig riktigt känt att jag har passat in i samhället och det tror jag många unga kan relatera till, säger hon.

Utställningen blir Camillas första någonsin.

Utställningen blir Camillas första någonsin. Foto: Linnea Ömmelspång

Camilla beskriver att hon alltid har haft det svårt i skolan. Under ett tag när hon bodde i Qatar så gick hon i en internationell skola. När hon kom hem därifrån försökte hon hitta en gymnasieskola att gå på och fann en i Lund. Där blev hon dock inte kvar någon längre tid.

– Jag hade ingen motivation och kände ingen glädje till skolan, förklarar hon.

Många unga känner sig ensamma och jag har själv känt mig utanför och ensam

När hon hittade international people collage i Helsingör förändrades hennes situation och hon hittade glädjen till skolan och studierna igen. På international people collage kunde utställaren välja sina kurser och där blev hon kvar i ett halvår. Camilla beskriver att hela hennes synsätt på saker förändrades och människorna som hon träffade där förändrade henne som person. På skolan fick hon lära sig om sociala frågor och miljöfrågor men också tanken om en alternativ skolgång.

Efter att hon och några vänner fick möjligheten att åka till Colombia ändrades hennes bilder från att vara mer landskapsorienterade till att gå mer mot att visa porträtt av människor. I Colombia fick hon möjlighet tillsammans med aktivist gruppen Laredada att besöka slumstaden Ramerez. Aktivist gruppen besökte slumstaden varje lördag för att jobba med socialt arbete. Camilla berättar att de barn som hon såg levde under extrema förhållanden ofta med föräldrar som var missbrukare men även barn som levde utan föräldrar då föräldrarna hade gått bort i missbruk.

Camilla vill berätta för andra ungdomar om hennes resor till exempelvis Colombia. Hon menar att man inte på riktigt förstår andra människors situation innan man har träffat dem och fått prata med dem och förstår vad dem går igenom.

Naturen står ofta fond för fotoentusiastens bilder.

Naturen står ofta fond för fotoentusiastens bilder.

Hon hoppas på att kunna berätta historierna om de människor som hon har mött och förmedla tanken om medkänsla för andra människor och tanken att vi alla är en del av denna jord.

– Jag tycker det är viktigt att även visa människors sårbarhet och det mörka, säger hon.

Hennes utställning kommer att bestå av två serier med bilder. Den ena serien kommer att inkludera hennes bilder från kaotiska städer och bilder av olika landskap medan den andra serien kommer bestå av de bilder hon tog av människorna i slummen i Colombia och bilder från Qatar.

Cosmic Wonders kommer att visas på torsdag den 18 januari klockan 18.00 i rum ett på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Utställningen pågår fram tills den 24 februari.

Publicerad 17 January 2018 10:51

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag