Svenskdansk jobbmässa ska öka arbetspendlingen över sundet

Fler lediga jobb än inför fjolårets mässa

HELSINGBORG/HELSINGÖR.

I dagsläget finns 1 600 tillgängliga jobb att söka när Helsingborg och Helsingör gör gemensam sak för att fler ska arbetspendla över sundet.

Det här är tredje året i rad som svenska och danska myndigheter gör en satsning på jobbmässa på båda sidor av sundet. Mässan arrangeras nu på onsdag den 7 februari klockan 10.00 till 15.00 på Arbetsförmedlingen på Södergatan i Helsingborg och på Kulturvärftet i Helsingör.

1 600 jobb finns att ansöka om på mässan.

– Vi har fler lediga jobb inför den här mässan än inför fjolårets, och det är roligt att det växer, menar Lena Lithner Soutkari, presskontakt på Arbetsförmedlingen, till Lokaltidningen.

Jobben som finns att ansöka om finns inom flera olika branscher, såsom industri, service och vård och omsorg, berättar hon.

Det finns lite fler jobb på den svenska sidan att ansöka om, än på en danska. De lediga jobben är allt från timanställningar till fasta tjänster, förklarar hon.

Vi har fler lediga jobb inför den här mässan än inför fjolårets

– Det kan vara det första jobbet men också tjänster som kräver längre utbildning, fortsätter Lena Lithner Soutkari.

Anna Jähnke (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, är tydlig med att om arbetslösheten ska kunna sänkas i Helsingborg så måste fler börja jobbpendla över sundet.

– Vi behöver en sammanhängande arbetsmarknad i Öresundsregionen. Tura till jobbet-mässan är ett bra exempel på det goda samarbetet mellan Helsingborgs stad, Arbetsförmedlingen och Helsingörs kommun, säger hon i ett pressmeddelande.

På plats på "Tura till jobbet" som mässan heter, kommer närmare hundra arbetsgivare att vara.

De flesta branscher är representerade och nya för i år är till exempel Ikea, Tui Group, Scandic, Ica Lager, Securitas och Kriminalvården. Exempel på företag som deltar igen är Convergys, Scandlines, Fazer Bageri Lund, Frösunda Omsorg och Sector Alarm. Många kommuner söker personal till vård och omsorg, skriver parterna i ett pressutskicket.

– Det märks att Tura till jobbet blivit etablerad. I år hörde många arbetsgivare av sig själva så fort datumet var bestämt och mässan blev snabbt fullbokad. Det är positivt och vi hoppas på många bra jobbmöten, säger Marit Nordstrand, sektionschef, Arbetsförmedlingen Helsingborg Höganäs.

Studie- och yrkesvägledare kommer också vara på plats och man kan även informeras om hur det fungerar att starta eget företag.

– I år finns extra stora möjligheter för arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra på mässan. Jag hoppas också att besökarna får inspiration att bredda sitt jobbsökande till båda sidorna av sundet. I det nystartade interregprojektet Jobb på tvärs kommer vi gemensamt med Helsingörs kommun och Arbetsförmedlingen fortsätta arbeta för ökad gränspendling, säger arbetsmarknadsdirektör Jesper Theander.

De som vill besöka mässan på andra sidan sundet kan hämta ut en gratis tur- och retur-biljett på mässan samma dag. Då det genomförs id-kontroller ska man ta med pass eller annan giltig id-handling.

Arrangörer

Det är Helsingborgs stad, Arbetsförmedlingen och Helsingör kommun som arrangerar mässan. Medfinansiärer är Öresund Direkt och HH-samarbetet (Helsingborg Helsingör).

Publicerad 05 February 2018 15:09

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag