Jobbmässa lockar tusentals besökare

HELSINGBORG. För tredje året arrangerades en jobbmässa i Helsingborg och Helsingör samtidigt. En mässa som växer med åren.

Av
Martin Wingren

Förra året var det 40 utställare, i år 65 i Helsingborg på jobbmässan Tura till jobbet. Ytterligare 36 arbetsgivare är med i Helsingör. När Lokaltidningen är på besök vimlar det av människor som passar på att knyta kontakter med lokala företag som söker arbetskraft. Arbetsförmedlingen räknar med 3 500-4 000 besökare.

– Det är tredje året vi arrangerar mässan. Första året hade vi det på Knutpunkten men det blev för liten yta. I fjor hade vi det på Dunkers, det blev också för litet. Och i år har vi det i arbetsförmedlingens egna lokaler, men det verkar också vara för litet, säger arbetsförmedlaren Jan Gimerstedt som är specialiserad på Danmark.

Jonathan Argyris var på plats från Scandlines för att träffa arbetssökande.

Jonathan Argyris var på plats från Scandlines för att träffa arbetssökande. Foto: Martin Wingren

Syftet är att få arbetssökande att få upp ögonen för jobb på båda sidor sundet.

– Vi vill öka rörligheten över sundet och få folk i jobb, att folk inte låser sig vid att söka jobb bara i Skåne. I år har vi även fått med stora företag, som Ica och Ikea, säger Jan Grimerstedt.

Några som besökte jobbmässan är Firdaus Asri och Ida Keta. De söker sommarjobb.

– Det är ett bra tillfälle att se vad det är för yrken som letar efter anställda, säger de och fortsätter:

– Vi vill jobba inom handel och bemöta kunder.

En yrkesgrupp som var eftertraktad på mässan är chaufförer. NSR söker chaufförer till sina återvinningsbilar men det kan vara lättare sagt än gjort.

- VI behöver ha en vikariebank men det är inte tillräckligt många som utbildar sig, säger Kristina Olofsson som representerade NSR tillsammans med Lars-Erik Nilsson.

Även Fazer med representanten Mats Weiland beskriver samma situation.

- Vi söker ett tiotal chaufförer, säger han.

En arbetsgivare som hade desto fler yrken och lättare att hitta arbetskraft är Scandlines. De söker sommaranställda inom service, kafé och restaurang, butik men även städ och landpersonal.

- Vi söker 100-150 personer varje sommar. Vi har träffat mycket folk här som vi kommer att ta kontakt med, det är en kul att arbetsförmedlingen lyckats så bra med den här mässan, säger Jonathan Argyris.

Lars-Erik Nilsson representerade NSR tillsammans med Kristina Olofsson.

Lars-Erik Nilsson representerade NSR tillsammans med Kristina Olofsson. Foto: Wingren

Publicerad 07 February 2018 13:52

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag