Kommunens nya besked kring en eventuell folkomröstning

Underskrifterna har räknats igenom

HELSINGBORG. Nu har Helsingborgs stad kontrollräknat de resterande underskrifterna på namninsamlingslistan för en folkomröstning om ett framtida Landborgsgarage. Domen: antalet godkända namn är för få, enligt kommunen.

Ungefär 9 800 namn uppfyller de krav som ställs i kommunallagen, för att kunna väcka frågan om en folkomröstning. Men. Det hade krävts cirka 1 000 ytterligare godkända namnunderskrifter, enligt kommunen.

Totalt måste godkända underskrifter motsvarande minst tio procent av kommuninvånarantalet kunna räknas in för att väcka frågan om en folkomröstning i fullmäktige.

"Det betyder att ungefär 1 000 namn saknas för att nå upp till den gräns som krävs, för att frågan om folkomröstning ska väckas i kommunfullmäktige. Kontrollen visar alltså att de formella kraven i kommunallagen inte är uppfyllda", skriver Helsingborgs stad i ett pressmeddelande under torsdagen.

Det var den 31 oktober ifjol som namninsamlingen lämnades in till kommunen. I slutet av 2017 meddelade kommunen att antalet godkända underskrifter var för få, och ansåg att underlag för att väcka frågan om en folkomröstning om Landborgsgaraget saknades.

För att ytterligare skapa tydlighet kring namnen beslutade kommunstyrelsen i januari att trots allt räkna resterande namn. Det är alltså den räkningen som nu är avslutad och vars resultat presenterades i dag torsdag.

Cirka 12 500 namn har lämnats in, enligt kommunen.

Det kan finnas flera orsaker till att namnunderskrifter i ett sådant här ärende inte godkänns. Det kan exempelvis handla om att personen inte är skriven i kommunen.

Lokaltidningen söker Jordens Vänner som har haft hand om insamlingen och som är emot bygget av ett underjordiskt garage.

Publicerad 08 February 2018 09:25

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag