Nu drar spektakulära nya ljusfesten i gång i stan

Enorma ljusinstallationer – vissa ska bli permanenta

HELSINGBORG. Det låter onekligen som ett lysande vinterevenemang. Med start under fredagen drar "Drömljus" igång, stadens tio dagar långa ljusfest.

Av
Joel Winqvist

– Med "Drömljus" trotsar vi februarimörkret och visar att vår vackra stad sjuder av liv även mitt i vintern. Jag är säker på att både invånare, turister och andra besökare kommer att uppleva Helsingborg i ett helt nytt ljus, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) i ett pressmeddelande.

I tio dagar framåt kommer ett stort antal unika och uppseendeväckande ljusinstallationer runt om i stadskärnan att lysa. Evenemanget lär bli svårt att missa för de som befinner sig i city.

– "Drömljus" har vuxit fram i nära samarbete med invånarna, fastighetsägare, företag, näringsliv och föreningsliv. Genom evenemanget möjliggör vi för många lokala kreatörer att förverkliga sina idéer. Det ligger precis i linje med hur vi vill arbeta för stadens vision om ett öppet, inkluderande och pulserande Helsingborg, fortsätter Peter Danielsson.

Utmed Järnvägsgatan kommer en av Helsingborgs mest pampiga byggnader att kläs i varierande ljusfärger – eller i kejsarinnans nya kläder, som arrangören kallar det.

Utmed Järnvägsgatan kommer en av Helsingborgs mest pampiga byggnader att kläs i varierande ljusfärger – eller i kejsarinnans nya kläder, som arrangören kallar det. Foto: Carl Magnus Johansson

Ett antal nationellt och internationellt erkända ljuskonstnärer och designers har med hjälp av banbrytande teknik skapat inbjudande platser i hela stadsrummet, från Furutorpsplatsen i söder till S:t Jörgens plats i norr. Utmärker sig gör Marie-Jeanne Gauthés fasadprojicering Chatty Walls på Rådhuset, Severine Fontaines enorma glödlampor, Incandescense, i Stadsparken samt Skullmappings interaktiva installation Le petit chef på Sundstorget.

Det bjuds även på nycirkus, livemusik och Röda Kvarns tillfälliga bio i ett uppvärmt globliknande tält vid Birger Sjöbergs plats.

– Vi har jobbat otroligt hårt med att skapa upplevelser som sträcker sig längre och skapar minnesvärda upplevelser som tilltalar alla våra sinnen, säger George Jonasson, projektledare för Drömljus.

Eventet ska bygga på tillgänglighet, trygghet och hållbarhet och det är fri entré för alla.

"Ungefär en tredjedel av installationerna kommer att finnas kvar även efter ljusfesten. De ingår i stadens långsiktiga trygghets- och tillgänglighetsarbete", skriver kommunen i ett pressutskick.

Fotnot: Eventet pågår mellan fredagen den 9 februari och söndagen den 18 februari klockan 17 och 22.

Publicerad 09 February 2018 17:13