Rekordsiffror på besöksfronten i Helsingborg under fjolåret

Antalet internationella besökare ökade ordentligt

HELSINGBORG. Ifjol hyrde rekordmånga internationella besökare rum i Helsingborg. Och antalet övernattningar ökade jämfört med 2016.

Det visar premilinära siffror som SCB och Tillväxtverket nyligen släppte.

De internationella gästnätterna ökade med nära 30 000 till runt 185 000, en ökning på drygt 19 procent. Det innebär rekordsiffror för Helsingborg.

– Nästan 20 procent tillväxt är fantastiskt bra. Vår internationella attraktivitet har ökat rejält de senaste åren och det är ett resultat av ett strategiskt arbete av hela destinationen. Att ökningen även var jämn över alla årets månader är också glädjande, vilket visar att vi växer även utanför högsäsongen, säger Emma Håkansson, turism- och destinationsutvecklingschef i Helsingborg, i ett utskick till medierna.

Man ska inte bli överraskad om träffar på tyskar, danskar, britter, norrmän och nederländare i Helsingborg. Det är nämligen från de här länderna som flest utländska besökare kommer för att spana in Sundets pärla.

Besöksnäringen är viktig och skapar välbehövliga jobb i Helsingborg

Siffror visar att större kulturattraktioner och större evenemang lockar både invånare och långväga gäster. Max Granström, tillförordnad kulturdirektör, tror att trenden kommer att hålla i sig.

– Det är klart positiva siffror. 210 000 besök på Sofiero under 2017, varav nästan hälften internationella, och lägg till det att både Fredriksdal och Kärnan uppvisar mycket goda besökssiffror. Sedan ser vi även resultatet av Helsingborg Convention & Event Bureaus långsiktiga arbete, då bland annat Veteran-EM i bordtennis genomfördes i Helsingborg med cirka 13 000 gästnätter. Det arbetet räknar jag med kommer fortsätta bära frukt framöver, säger han.

Den nya statistiken visar att antalet övernattningar ökade med 1,2 procent till drygt 770 000 övernattningar 2017, att jämföra med 761 000 övernattningar 2016. Samtidigt gick utvecklingen i Skåne åt andra hållet. Där gick snittet ned 0,4 procent samtidigt som det i landet i stort gick upp 2,1 procent.

– Det är roligt att stadens satsningar ger resultat. Besöksnäringen är viktig och skapar välbehövliga jobb i Helsingborg, inte minst för unga och nyanlända eftersom det är en bransch där många får sitt första jobb. Men potentialen är ännu större, med bland annat fler hotell, attraktioner, evenemang och utveckling av Sofiero slottspark finns stor potential till fortsatt tillväxt och ännu fler jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Publicerad 12 February 2018 09:54

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag