De vill visa upp matstaden Helsingborg

Konceptet Madamilen kommer till stan i mars

HELSINGBORG.

Det vankas kulinarisk stadsvandring i mars då Madamilen kommer till Helsingborg för att lyfta fram det breda matutbud som finns här.

Konceptet Madamilen dök för första gången upp i Skanör/Falsterbo för ett och ett halvt år sedan. Tanken är att bjuda matglada på en dag med det kulinariska i centrum i en och samma stad. De som nappar köper ett armband som räcker under passet på dagtid. Sedan väntar tio stopp på restauranger, butiker och kaféer. Hur länge man stannar på varje ställe och i vilken ordning man besöker dem är upp till var och en. Och alla får ta det i sin egen takt.

– Man ska kunna ta in sin matstad under en dag, berättar Charlotta Ranert som driver Pink Chili som har utvecklat och äger konceptet Madamilen. Men det är också en chans för de som inte bor i området att utforska utbudet i staden, utvecklar hon.

Sedan starten har eventet arrangerats i flera skånska städer, som Malmö, Lund och Ystad.

– Därför kände vi att det vore naturligt att titta på de lite mer nordliga delarna av Skåne. Och Helsingborg har alltid varit en riktig krogstad, säger Malin Broman som är lokal projektledare för Madamilen i Helsingborg som ska stå värd för eventet den 10 mars.

Bild från ett av de tidigare evenemangen. En sittning ger också möjligheten att sitta och prata om upplevelsen under dagen.

Bild från ett av de tidigare evenemangen. En sittning ger också möjligheten att sitta och prata om upplevelsen under dagen. Foto: Torbjörn Lagerwall

Eventet har samlat omkring 400 matglada personer vid bra väder under en och samma dag i Malmö. Nu hoppas man på ny succé i Helsingborg.

För de som köper sig ett armband ges chansen att utforska stadens matutbud. För krögarna kan det innebära ett skyltfönster, menar Malin Broman.

– Det är ett bra tillfälle för restaurangerna att visa upp vad de kan erbjuda. Nya besökare kanske kommer in för första gången och fastnar. Eller kan man fånga upp kunder som plötsligt återvänder, utvecklar hon.

Dessutom uppstår chansen för krögare att lära känna varandra bättre, menar Charlotta Ranert.

– Vi samlar ihop krogar som kanske inte har samarbetet ihop tidigare, eller ens pratat med varandra.

I skrivande stund är sju av de tio stoppen klara: Bonasera, Hallen, Chocolatte, Restaurang Creo, Matkooperativet, Barrica och Chateau Fôret.

– Det är väldigt bra restauranger och bra krögare som är med. En rolig grej. Vi hoppas att nya ansikten kan få upp ögonen för oss, säger Kristoffer Sköld på Hallen.

Mer information om konceptet och hur man anmäler sig finns på www.madamilen.se

Publicerad 13 February 2018 08:03

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag