Insänt: "Nu öppnar vi upp rådhuset för helsingborgarna"

Av
Insänt

INSÄNT. Helsingborgs rådhus har varit en självklar del av stadens silhuett ända sedan det invigdes 1897. Det uppfördes i en tid när staden växte och utvecklades i en rask takt och är rikt på utsmyckningar som knyter an till stadens historia. Rådhuset är en byggnad som många helsingborgare har en relation till och det blev utsett till Helsingborgs vackraste byggnad i en omröstning genomförd i Helsingborgs Dagblad år 2015.

Sedan invigningen har rådhuset varit sätet för stadens ledning och navet för den lokala demokratin där kommunfullmäktige sammanträder. Trots detta är det få som faktiskt varit inne i rådhuset. Många har nyfiket gått förbi rådhuset och undrat hur det ser ut därinne.

Detta vill Blågröna Helsingborg ändra på genom att öppna upp rådhuset för helsingborgarna, så att fler kan få ta del av och uppleva vårt gemensamma och vackra rådhus. Utöver att man får ta del av husets estetiska värden och spännande historia, så bidrar det också till bättre insyn och förståelse för hur staden styrs.

Det är vår ambition att rådhuset ska öppnas upp vid olika tillfällen kontinuerligt under året. Dessutom kommer det inrättas rutiner för att underlätta besök från exempelvis skolklasser.

Helsingborg besöks också återkommande av internationella gäster från bland annat de många kryssningsanlöp som angör staden årligen. Att öppna rådhuset även för dessa besökare skulle bidra till att göra rådhuset till ett skyltfönster för vår fina stad.

Helsingborg ligger långt fram gällande digitalisering, vars möjligheter även kan användas till att tillgängliggöra rådhuset på digital väg. Exempelvis ska man genom appen Guide Helsingborg och 360-gradersfilmer kunna ta del av rådhuset via internet. En av flera möjligheter som detta möjliggör är att fler kan ta del av den magnifika utsikt som klocktornet bjuder på.

Genom att öppna upp rådhuset är det Blågröna Helsingborgs förhoppning att fler helsingborgare ska kunna ta del av vårt gemensamma hus.

Peter Danielsson (M),

kommunstyrelsens ordförande

Annika Román (MP),

kommunalråd

Maria Winberg Nordström (L),

kommunalråd

Lars Thunberg (KD),

kommunalråd

Jonny Cato Hansson (C),

kommunalråd

Publicerad 20 February 2018 16:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag