Så vill blågröna få fler kriminella att hoppa av

Utspel från de styrande partierna under torsdagen

HELSINGBORG. Nu presenterar de styrande blågröna partierna en miljonsatsning på att få fler att hoppa av kriminaliteten, och att ge ökat stöd till de som lever i ett missbruk.

Bakgrunden är att den upplevda otryggheten i Helsingborg ökar, vilket inte minst polisens trygghetsmätning som presenterades i höstas visade.

Helsingborg har, likt en hel del andra städer, drabbats av allvarliga händelser som skjutningar, knivdåd och sprängningar den senaste tiden. Öppen försäljning av droger och missbruk ute på stan är andra faktorer som bidrar till att allt fler känner sig otrygga.

Varje person som lämnar en kriminell livsstil är en vinst för tryggheten i Helsingborg

Nu vill de styrande blågröna partierna satsa en miljon kronor på att utveckla den så kallade avhopparverksamheten. Alltså att hjälpa fler kriminella att tas sig ur sin kriminella livsstil och motverka nyrekreyteringar in till kriminaliteten.

– Det är viktigt att polisen får mer resurser och ökade befogenheter, så att de kan bura in de kriminella personer som de unga ser som förebilder. Samtidigt ska vi erbjuda professionell hjälp till personer som vill komma bort från kriminalitet och är beredda att arbeta för att skapa sig ett bättre liv. Varje person som lämnar en kriminell livsstil är en vinst för tryggheten i Helsingborg, säger Peter Danielsson (M) kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande under torsdagen.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson. Foto: David G Lundin

Dessutom satsas en miljoner kronor för att stärka arbetet med att hjälpa människor ur missbruk.

– Människors missbruk är inte bara en tragedi för den som är drabbad, det skapar även ett stort lidande för anhöriga och leder många gånger till ytterligare kriminalitet, säger Ann-Christine Borgman (MP), socialnämndens ordförande.

Tjänstemännen på socialförvaltningens missbruksvård i Helsingborg har vittnat om att det är fler nya droger i omlopp i Helsingborg och man har även kunnat se ett ökat blandmissbruk. Även kombinationen av psykisk ohälsa och missbruk har ökat. Detta ihop med ökad droghandel och det faktum att hot och våld i socialförvaltningens verksamheter blir allt vanligare, gör att det i dag ställs allt högre krav på missbruksvården i Helsingborg, menar socialnämndens ordförande.

– Den här förstärkningen blir viktig för att vi även framöver ska kunna ge människor den hjälp de behöver, forsätter Borgman.

Publicerad 22 February 2018 15:17

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag