Hon satsar på språkinlärning på sjungande svenska

Sångspråkkafé har premiär 1 mars

HELSINGBORG.

Snart drar ett nytt språkkafé igång på Dunkers. Genom att sjunga på svenska ska deltagarna vässa språket.

"Säg det med en sång" var en låt som skrevs av halva Abba-gänget och Stikkan Andersson och framfördes av Lena Andersson i Melodifestivalen 1972.

Har Cindarella Cortas månne tagit inspiration av låttiteln till sin nya språksatsning? Det skulle man kunna misstänka. Den 1 mars är det hursomhelst premiär för det nya sångspråkkaféet.

Satsningen vänder sig till de som håller på att lära sig svenska. Man lär sig nya melodier och ord och får veta mer om vad texterna betyder. Man sjunger tillsammans på torsdagar en gång i veckan under nio veckor med start 1 mars.

– När man sjunger blir man glad och känner att man är en del i ett större sammanhang, säger Cindarella Cortas till Lokaltidningen.

Hon menar att en sjungande språklektion är betydligt roligare än en ordinär sådan med fokus på att prata.

– Det blir inte lika mycket av ett "måste". Man umgås, pratar och så börjar man sjunga, säger hon.

Förhoppningen är att driva deltagarna till att själva vilja ta nya steg för att ytterligare komma in i det svenska samhället. En inspiration för framtiden samtidigt som svenskan förhoppningsvis vässas, menar hon.

När man sjunger blir man glad och känner att man är en del i ett större sammanhang

Kaféet kommer att bedrivas på Dunkers kulturhus vid nio tillfällen under våren. Det är kostnadsfritt och fri entré gäller. Cindarella Cortas berättar att det är öppet för alla men nämner att en specifik målgrupp ändå är kvinnor som inte riktigt har lyckats komma in i samhället.

– Kanske maken jobbar och barnen är på förskolan men själv är kvinnan hemma och blir isolerad. Då mår man inte bra och det sprider sig lätt. Det vore bra om vi kan nå dem och och få ut dem i samhället, säger hon.

Själv kommer kaféanordnaren ursprungligen från Libanon och flyttade tidigt till Sverige men har också i perioder bott i USA. Hon startar nu sångspråkkaféet ihop med Dunkers och volontärcenter i Helsingborg. I slutet av fjolåret stod det också klart att hennes satsning beviljats stöd av Visionsfonden, genom vilket Helsingborgs stad årligen ger stipendier för samhällssatsningar som olika projekt eller liknande.

– Det känns jättebra. Det är väldigt kul att de vill satsa på det här, säger Cindarella Cortas om bidraget på 45 000 kronor.

Publicerad 24 February 2018 07:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag