Efter pausen: Nattvandrare drar igång igen i city

"Vi behöver vara fler vuxna ute på stan"

HELSINGBORG.

Efter ett år i dvala planerar nu nattvandrarna i city att åter vara synliga på stan. Fokus blir till en början på större händelser i stadskärnan.

Av
Joel Winqvist

– Vi behöver vara fler vuxna ute på stan, menar David Magnusson som är en av de som håller i verksamheten i lokalgruppen Nattvandring Helsingborg city, som är en del i den riksomfattande stiftelsen nattvandring.nu.

Han berättar om ett samhällsklimat som har blivit tuffare med åren. Förr var det inte sällan de äldre som vittnade om att de kände sig otrygga. I dag är det allt oftare ungdomar, och främst tjejer och unga kvinnor, som upplever det här.

– Vi vill hjälpa alla, men vi riktar särskilt in oss på ungdomarna, säger David Magnusson som har varit med i nattvandrarverksamhet i flera år i stan.

För omkring ett år sedan sommnade verksamheten in, förklarar han.

– Intresset var svagt. Och verksamheten blev lite stängd. Vi lyckades inte nå ut, säger han och berättar att lokalgruppen då hade tre olika Facebookgrupper. En för de större eventen och en diskussionsgrupp varav båda var stängda grupper för allmänheten. Och så fanns det en tredje, som var öppen för alla. Upplägget kan ha gjort det svårt att nå ut till de som ville komma i kontakt med nattvandrarna, och framförallt rörigt, tror David Magnusson.

De bästa minnena är ju när man får bekräftat att man gjort något verkligt bra för ungdomarna

Nu har fler visat intresse av att vandra på nätterna och man är nu i färd med att dra i gång med nattvandringar igen i city, med start under Valborgsmässoafton. Dessutom är upplägget på nätet annorlunda; tre olika Facebookgrupper har blivit en, som kommer att vara öppen för alla.

– Nu kommer vi att vara mer aktiva på nätet och öppna med när vi är ute på våra vandringar, när de sker och så vidare, förklarar nattvandraren som hoppas att det mer öppna förhållningssättet innebär att ännu fler vill ansluta sig.

Man har medvetet valt att inte gå för hårt fram i början av omstarten. Fokus kommer ligga på särskilda dagar då ungdomar rör sig extra mycket ute i city, som på Valborg, vid studentfiranden, Hx-festivalen och så vidare.

– Men meningen är att vi så småningom ska vara ute på "vanliga" fredagar och lördagar också.

Engagemanget riktar sig mot att hjälpa alla men större fokuset är på ungdomarna, berättar David Magnusson.

Engagemanget riktar sig mot att hjälpa alla men större fokuset är på ungdomarna, berättar David Magnusson. Foto: Joel Winqvist

David Magnusson har samlat på sig en drös med minnen sedan han började nattvandra.

– De bästa minnena är ju när man får bekräftat att man gjort något verkligt bra för ungdomarna. Speciellt om man har fått ett sms eller samtal dagen efter och de har tackat en. Ett bevis på att de mår bra och man får bra respons från föräldrar.

Hur känns det i ett nattvandrarhjärta?

– Det känns jätteskönt att få ett tack. Men det är klart, i vissa fall hade man ju önskat att vi inte hade behövt vara på plats, säger han.

Gruppen har gjort klart med lokaler i Träffpunkt Söder på Nedre Holländaregatan 24.

Fotnot: Mer information om lokalgruppen finns på Facebook under namnet "Nattvandring Helsingborg City"

Publicerad 27 February 2018 09:08

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag