Bildspecial: Så blir Helsingborgs nya stadsdel Oceanhamnen

Byggstart närmar sig för nya stadsdelen

HELSINGBORG. Det är en betydande del av stadens största stadsutvecklingsprojekt i modern tid. Om bara några veckor drar bygget av kommande Oceanhamnen igång.

Av
Joel Winqvist

De fyra nya och befintliga stadsdelarna Oceanhamnen, Universitetsområdet, Husarområdet och Gåsebäck ska utvecklas och ge plats för nya invånare, nya verksamheter och nya mötesplatser.

Tillsammans utgör utvecklingen av de fyra stadsdelarna H+-satsningen, som ses som Helsingborgs största stadsutvecklingsprojekt i modern tid.

Oceanhamnen byggs helt nytt och ska rymma såväl bostäder som kontor, restauranger och handel. När allt är klart väntas omkring 340 nya bostäder stå klara i nya stadsdelen vid stadens inlopp.

Och snart är det dags att sätta spaden i marken på allvar.

Nu står det klart att detta kommer att uppmärksammas i form av ett byggstartsevent lördagen den 24 mars på mötesplatsen pixlapiren. Det är Helsingborgs stad och deras bolag som tillsammans med byggaktörerna i den första etappen bjuder in till evenemanget.

På plats kommer det att bjudas på information om den nya stadsdelen, byggaktörer på plats kommer att svara på frågor, det utlovas roliga aktiviteter, foodtrucks och en avslutande föreställning när mörkret faller. Eventet pågår mellan klockan 15 och 19 den 24 mars.

– H+ projektet uppmuntrar till att testa nya idéer och aktiviteter och olika typer av samarbeten. Det har lett både till ny teknik som ska införas i området och nya typer av samarbeten med aktörer som är med och bygger den nya hållbara stadsdelen. Tillsammans vill vi bjuda in helsingborgare från stadens alla hörn till ett annorlunda och roligt event i den nya stadsdelen, säger Jessica Engvall, kommunikationsansvarig för H+ projektet, i ett pressmeddelande.

Vi ska bygga en ny unik stadsdel byggd på öar med den senaste tekniken

Den första etappen ska ge plats för tre kontorsbyggnader, fyra bostadskvarter, ett torg med en gång- och cykelbro som leder till Knutpunkten, en ny park i torrdockan, en kajpromenad och en kanal som skapar den första ön i stadsdelen. Bron ska vara klar när de första flyttar in i området, skriver staden bland annat.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson ser onekligen fam emot den nya satsningen.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson ser onekligen fam emot den nya satsningen. Foto: David G Lundin/Helsingborgs stad

Förste ordförande i kommunstyrelsen, moderaten Peter Danielsson, pratar om byggstarten som en historisk milstolpe.

– Vi ska bygga en ny unik stadsdel byggd på öar med den senaste tekniken, varierade boendeformer i centralt läge vid havet. Det är också en del i det långsiktiga arbetet för att bygga ihop Helsingborg till en gemensam stad. En utveckling som vi förverkligar tillsammans med helsingborgare och andra aktörer, säger kommunalrådet.

Han säger även bland annat att nya stadsdelen ytterligare kommer att stärka Helsingborgs nära koppling till vattnet.

– Stadsdelen kommer att skapa många nya attraktiva bostäder och mötesplatser för helsingborgarna, säger Peter Danielsson.

Oceanhamnen

Nya stadsdelen börjar byggas under våren och den 24 mars sker ett event för att uppmärksamma detta. Eventet kommer att pågå mellan klockan 15 och 19.

I Oceanhamnen planeras för drygt 340 bostäder med butiksytor i bottenplan, 32 000 kvadratmeter kontorslokaler med färjorna inpå knuten, 3 500 kvadratmeter handel/service i bottenplan, en arkitektonisk gång- och cykelbro som förbinder stadsdelen med Knutpunkten, ett torg med sittplatser i solen, en park i torrdockan för lek och en kajpromenad med bryggor för promenader i solnedgången.

Följande byggherrar kommer att bygga bostäder i den första etappen: K-fastigheter, Midroc, Sundprojekt, Tage och Söner, Serneke, Riksbyggen och Magnolia.

Följande ska bygga kontorshusen: Midroc Property Development, Wihlborgs samt Castellum

Källa: Helsingborgs stad

Publicerad 28 February 2018 10:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag