Deras satsning ska svara på frågan: Hur smakar Helsingborg?

Djupdykning i stans matidentitet

HELSINGBORG. Hur smakar Helsingborg? Den frågan ska ett privat initiativ ge svar på i form av såväl workshops som en tävling.

Initiativet kommer från Michael Nilsson som är projektledare för satsningen "Helsingbord – Helsingborg på en tallrik".

Idéen om att göra den här typen av djupdykning i en stads matidentitet föddes i hans huvud redan när han flyttade från Göteborg till Malmö år 2000. Göteborgaren såg flera skillnader när han jämförde de båda städernas mat- och råvaruutbud; främst lade han märke till att det serverades ungefär tre gånger så mycket fläskkött på malmöiternas tallrikar jämfört med hur det var i Göteborg. Och det åts betydligt mindre fisk.

– Jag kände att det var en jätteskillnad mellan de båda städerna, säger han själv.

Men tankarna stannade just vid tankar den gången.

När han så lämnade Malmö för Helsingborg 2013 märkte han en skillnad även mellan de båda skånska städernas matutbud; lite mindre fläskkött och lite mer fisk här än i Malmö. Mer åt göteborgshållet, skulle man kunna säga.

Jag kände att det var en jätteskillnad mellan de båda städerna

– Hela stadskärnan har en helt annan anknytning till havet, säger han som en jämförelse mellan Sundets pärla och Malmö.

Och nu har han skridit till verket med sina idéer. Under våren och sommaren genomför han sin "Helsingbord"-satsning. När Lokaltidningen träffar honom för en intervju är han aningens lurig. Att döma av hans kommentarer har han lite fler aningar om vad som kännetecknar en Helsingborgstallrik än vad han vill berätta, men han håller det för sig själv för att inte påverka de tävlande, förklarar han.

– Jag har mina aningar, men jag kanske får revidera det lite sen, säger han och ler.

Tre workshops sker under våren, varav de två första redan är fullbokade. Den tredje, på vegetariskt tema, sker den 4 augusti samtidigt som Hx-festivalen. Under hela våren fram till den siste juni kan man delta i den separata tävlingen och beskriva hur man anser att Helsingborg smakar.

Är det givet att alla städer har en egen matidentitet?

– Nej, det är inte givet. Men alla har något, säger han.

Hans kollega Per Klemedtsson pekar på det digra krogutbudet i stan.

– Det finns ju många nystartade krogar här, menar han.

Precis som Per Klemedtsson besöker Michael Nilsson regelbundet lokala restauranger, men lagar mycket mat själv också i hemmaköket.

Vad lägger du helst på tallriken själv?

– Gärna en god fisk. Kanske en torsk eller en plattfisk, eller en rödspätta. Det är fina grejor!

Fotnot: Vill man delta i tävlingen kan man mejla info@manifesto.se fram till den siste juni med sin beskrivning av hur man tror att staden smakar.

Publicerad 20 March 2018 00:00