Klassisk film blir musikal

Stadsteaterns satsning bygger på succé från 1970-talet

HELSINGBORG. Våren 2019 blir det premiär för den nyskrivana musikalen "En alldeles särskild dag" som baseras på Ettore Scolas klassiska film med samma namn.

– En nyskriven musikal på ett rykande hett tema hör till ovanligheterna. Därför är jag extra glad över att få presentera "En alldeles särskild dag" i samarbete med Malmö Opera som en del av kommande säsongsprogram, säger Kajsa Giertz, teaterchef på Helsingborgs stadsteater, i ett pressmeddelande.

Förlagan kom 1977 som långfilm och regisserades av Ettore Scola, med aktörer som Sophia Loren, Marcello Mastroianni och John Vernon som prydde vita duken. Den nominerades till en Oscar för bästa utländska film vid Oscarsgalan året därpå.

Likt filmen kommer musikalen handla om den dag då Adolf Hitler besöker fascistledaren Benito Mussolini i Rom. Då de allra flesta går man ur huse väljer hemmafrun Antonietta att stanna hemma och får då besök av grannen Gabriele.

"Av en slump träffas de båda och i humanisten Gabrieles närhet blir Antonietta smärtsamt medveten om sin ensamma och kärlekslösa vardag. Trots att de är varandras motsatser öppnar deras möte en helt ny värld", beskriver stadsteatern handlingen i ett pressutskick.

– Handlingen i "En alldeles särskild dag" får oss att reflektera över vad som egentligen är sant. Det är en tankeväckande berättelse om ett oväntat möte och krocken mellan det du tror på och det du känner, säger Kajsa Giertz.

Regissören Annika Kofoed har tidigare satt upp Pelle Erövraren (2014) och Nils Holgerssons underbara resa (2012) på Helsingborg stadsteater. I huvudrollerna spelar Anki Albertsson och Stefan Clarin.

Publicerad 05 April 2018 12:03