Så blir kommande säsongen på stadsteatern

Programinnehållet presenterades under tisdagen

HELSINGBORG.

Gamla klassiker, barnopera, relationsdraman och dockteater för vuxna. Helsingborgs stadsteater varierar friskt i sitt innehåll den kommande säsongen.

Helsingborgs stadsteater presenterade nyligen sitt programinnehåll för säsongen. Det står klart att man satsar på åtta uppsättningar spelåret 2018/2019 varav fyra är samproduktioner. Samarbetena innebär enligt teatern att man kommer kunna erbjuda nya konstformer för tittarna, som opera för barn och dockteater för vuxna.

Innehållet är varierat. Det bjuds på gamla klassiker i moderna versioner, som Jeanne d’Arc, Woyzeck och Drottningens Juvelsmycke. Ettore Scolas klassiska film frå 1970-talet En alldeles särskild dag blir till en nyskriven musikal.

Årets tematik är intressant eftersom den vittnar om en väldigt stor och aktuell fråga

Den sagolika barnoperan När då då signeras barnboksförfattaren och illustratören Pija Lindenbaum och kompositören Niklas Brommare. I årets familjeföreställning kommer åskådarna få se Maria Kulle i huvudrollen som den elake och girige, men också ensamme Scrooge, som ser sanningen i vitögat efter mötet med tre julspöken, i Charles Dickens En julsaga. Dessutom bjuds det på ett relationsdrama i Knutpunkten. Dramat ska enligt stadsteatern vara fullt av humor och ta avstamp i den kända Helsingborgsbyggnaden.

Anki Albertsson i en musikalversion av Ettore Scolas klassiska film En alldeles särskild dag.

Anki Albertsson i en musikalversion av Ettore Scolas klassiska film En alldeles särskild dag. Foto: Håkan Larsson

Det här blir också andra året i rad som man satsar på ett genomgående tema genom sitt programinnehåll. Denna gång är det sanning som blir den röda tråden.

Kajsa Giertz, teaterchef på Helsingborgs stadsteater, förklarar valet i ett pressmeddelande:

– Årets tematik är intressant eftersom den vittnar om en väldigt stor och aktuell fråga: Varför är vår tid så upptagen av sanningen? När förslaget på temat kom upp var det amerikanska presidentvalet högst upp på agendan och begreppet fake news fanns på allas läppar. Det rörde oss alla. Tidigare har mediehusen, public service och de etablerade politiska partierna haft en auktoritet och en ensamrätt att säga sanningen. Och det fanns en tillit till dem. Så enkelt är det inte längre. Teaterns uppgift är inte att hitta lösningar på samhällsproblemen, utan att ställa frågor så att folk börjar tänka efter – vilket förhoppningsvis leder till att vår värld blir en lite bättre plats, säger hon.

Programmet

Så här ser säsongen 2018/2019 ut:

Jeanne d’Arc´

Med bland annat Peter Haber, Lena T Hansson, Cecilia Borssén och Tobias Borvin. Spelas på Storan 15 september–27 oktober 2018.

Drottningens juvelsmycke

Med bland annat Sophie Augot, Gustav Berg, Oldoz Javidi och Annika Kofoed. Spelas på Lillan 29 september–2 november 2018.

När då då

Barnopera. Spelas på Lillan 17 november–8 december.

En julsaga

Med Gustav Berg, Cecilia Borssén och Maria Kulle, med flera. Den sistnämnda spelar Scrooge efter Dickens klassiker. Spelas på Storan 1 december 2018–26 januari 2019.

Knutpunkten

Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Lisa Larsson, Birgitta Rydberg på scenen med flera. Spelas på Lillan 26 januari–2 mars 2019.

First Lady

Författaren Lotta Olsson återvänder till sin hemstad med monologen First lady, skriven för Maria Kulle. First lady är ett samarbete med Klara Soppteater, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Spelas på Foajéscenen 2–24 februari 2019.

En alldeles särskild dag

Behandlar Hitlers besök i Rom. I huvudrollerna ses Anki Albertsson och Stefan Clarin. Sätts upp i samarbete med Malmö Opera. Urpremiär på Storan 2 mars 2019. Spelas till 18 maj, på Helsingborgs stadsteater och på turné.

Woyzeck

Dockteater för vuxna. Woyzeck är ett samarbete med Malmö Dockteater.

Spelas på Lillan 6 april 2019 – 18 maj 2019.

Publicerad 10 April 2018 15:25

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag