Kommunen säljer mark för 40 miljoner – trädgårdsjätte storsatsar

Ska ge effektivare logistikanläggning

HELSINGBORG.

Kommunen ha sålt av mark för över 40 miljoner längs med E6:an. Plantagen blir en av de som kommer att ha verksamhet på platsen.

Totalt rör det sig om en yta på dryga 67 000 kvadratmeter som Helsingborgs stad har sålt av för över 40 miljoner kronor. Marken ligger utmed E6:an i norrgående körriktning strax norr om den östra infarten till Helsingborg. I anslutning till marken, som kommunstyrelsen sade ja till att sälja av i slutet på februari, har bland annat Postnord idag en större anläggning för logistikhantering.

Ny logistikanläggning på gång för Plantagen som säljer växter och trädgårdsutrustning, och i dag har över 130 butiker runt om i Norden och en omfattande logistikhantering.

Ny logistikanläggning på gång för Plantagen som säljer växter och trädgårdsutrustning, och i dag har över 130 butiker runt om i Norden och en omfattande logistikhantering. Foto: Mostphotos.com

En av hyresgästerna på den sålda marken kommer att bli Plantagen, som planerar för en 15 000 kvadratmeter stor logistikanläggning. I ett pressmeddelande som skickats ut tidigare skriver Plantagen att byggnaden ska delas in i två temperatur- och luftfuktighetskontrollerade zoner.

Byggnationen ska vara avslutad vid årsskiftet 2018/2019.

– Vi behöver ökad kapacitet, både för en effektivare logistikhantering idag och för att möta den tillväxt vi ser framöver. I den nya anläggningen kommer vi att kunna konsolidera och hantera blommor och växter från alla våra leverantörer och därmed kommer hela hanteringen närmare våra butiker och försäljningsställen, konstaterar Andreas Wilson, koncernlogistikchef på Plantagen, i pressutskicket.

Det visar behovet av ny mark för näringsverksamheter

Patrik Lööv-Wallin, affärsutvecklare på Logistic Contractor som ska bygga den nya anläggningen, säger till Lokaltidningen att det planeras för ytterligare en logistikanläggning, på omkring 10 000 kvadratmeter, på den nyss köpta marken.

Är det klart vilka som kommer att hålla till där?

– Det vet jag, men det får jag inte säga ännu. Vi kommer att gå ut med detta inom kort, säger han.

Plantagen och den ännu för allmänheten okända hyresgästen kommer tillsammans uppta omkring 25 000 kvadratmeter.

Vad ska ske med de resterande dryga 40 000 kvadratmetrarna?

– Inget, är Patrik Lööv-Wallins korta svar. Han vidareutvecklar dock direkt att det planeras för bland annat uppställningsytor och p-platser. Bolaget hade gärna velat bygga mer än vad man planerar för, men avtalet för just den här marken med Helsingborgs stad innebär att köparen får bygga på max 40 procent av den köpta markytan, förklarar affärsutvecklaren.

Skärmdump från eniro.se. Pilen visar ungefär var marken ligger belägen.

Skärmdump från eniro.se. Pilen visar ungefär var marken ligger belägen. Foto: Eniro

Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden som tidigare haft detaljplanen för området uppe på sitt bord, kommenterar försäljningen så här för Lokaltidningen:

– Det här är en av de sista fastigheterna på Tostarp, sen är Tostarp i stort sett fullbyggt. Det visar behovet av ny mark för näringsverksamheter i kommunen. Det är jätteviktigt för oss med näringsetableringar i Helsingborg, säger moderatpolitikern.

Publicerad 13 April 2018 15:43

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag