Här förbereds för bättre strandhäng: "Desperat behov"

Bekvämligheten på Fria bad ska öka

HELSINGBORG. Fria bad kryllar av badsugna helsingborgare när solen ler mot oss. Men möjligheterna till att byta om och gå på toaletten har varit för dåliga. Det ska det bli ändring på till beach 2018.

Den tidigare toalett- och omklädningsbyggnaden på Fria bad var alldeles för sliten för att motivera en fortsatt användning.

– Behovet var desperat, säger Elisabet Lindberg som är strandansvarig på kommunen.

Nya byggnaden under uppförande.

Nya byggnaden under uppförande.

Därför har kommunen låtit riva den gamla byggnaden. Nu håller entreprenörer på att bygga en helt ny. Den kommer att innehålla fler toaletter än den tidigare, bland annat byggs två större tillgänglighetsanpassade toaletter. Det blir ett omklädningsrum för damer och ett för herrar i den nya byggnaden och flera uteduschar anläggs.

I den nu rivna anläggningen var duschmöjligheterna undermåliga. Bland annat fanns en dusch på ena gaveln men strul med att avloppet täpptes till med sand gjorde att den oftast inte gick att använda, berättar Elisabet Lindberg.

Bättre strandhäng för helsingborgarna, hoppas kommunen nu på.

– Fria bad är väldigt välbesäkt på sommaren, säger hon och refererar inte minst till de stora beachvolley- och beachhandbollsturneringar som arrangeras på stranden under sommarhalvåret.

– Det här behövdes verkligen, säger hon.

Apropå stora turneringar: i samband med bygget satsas det också på bättre möjligheter att koppla in el i samband med större event, såsom OV: beachhandboll.

– Och sen ska ju Hx-festivalen arrangeras längs med stranden också i år, inflikar hon.

Elisabet Lindberg berättar att man i arbetet, i skrivande stund åtminstone, befinner sig en dag före tidsplanen.

Elisabet Lindberg berättar att man i arbetet, i skrivande stund åtminstone, befinner sig en dag före tidsplanen. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Fler nyheter väntar strandbesökarna i sommar. Bredvid byggnaden finns sedan tidigare ett par grillplatser, som i dag inte håller måttet.

– Dem rustar vi upp så att det blir två helt nya, säger kommunens strandansvarige.

I mitten på juni tillkommer en digital informationstavla bredvid nya byggnaden. Den ska bland annat ge info om badvattenkvaliteten men även ge tips på vad som i övrigt sker i staden.

Dessutom ska den mur som ligger belägen mitt på stranden målas.

– Den byggdes om för tre år sedan. Stormar gick hårt åt den gamla. Nu ska den målas vit och grå på den undre delen och röd på toppen. Det var så den såg ut från början.

Enligt tidsplanen ska nya byggnaden vara helt klar den 15 maj.

Publicerad 16 April 2018 12:01