Knytblusmanifestation samlade 50-tal: "Många känner sig svikna"

Stöd för Sara Danius i Helsingborg

HELSINGBORG. En feministisk manifestation samlade under torsdagen upp emot 50 personer på Stortorget i Helsingborg, till stöd för före detta ständige sekreteraren i Svenska Akademien Sara Danius.

Det började i Stockholm, med initiativ till att samla engagerade i en manifestation för att visa på stödet till Sara Danius och påvisa det motstånd mot och den besvikelse som finns kring makstrukturer som inte lyfter upp kvinnor som jämbördiga jämte män.

Sedan följde flera städer med och gjorde egna manifestationer, däribland Helsingborg.

Det finns en stark vilja att förändra

Här samlades mellan 40 och 50 personer under torsdagseftermiddagen på Stortorget.

– Många känner sig svikna kring hur akademien har hanterat detta, säger Josefine Thorén en av grundarna till FemHbg, den nya feministiska organisation som såg dagens ljus under fjolåret, och som är den rörelse som arrangerade den lokala manifestationen i går.

"Patriarkatet faller inom din livstid". Så står det på plakatet. Foto: Ida Asplund Ådahl

Det som skett i Svenska Akademien den senaste tiden är ett exempel på hur kvinnor missgynnas, menar hon.

– Det är ingen engångsföreteelse. Det finns de som gått liknande öden till mötes som Sara Danius, och där det ställs andra krav på kvinnor än på män, menar hon och anser att andra ständiga sekreterare i akademien inte har försökt göra något åt snedvrvidna maktstrukturer.

– Men när hon agerade blev hon utesluten.

Joefine Thorén gläds åt engagemanget lokalt.

– Det finns en stark vilja att förändra, säger hon.

Nu närmast drar FemHbg igång en diskussionsserie i fyra delar som börjar på tisdag, på Think open space på bredgatan nära Campus. Varje träff har ett särskilt tema och vid första träffen är det tema makt som det fokuseras på. På plats för att prata är bland annat Elisabeth Högdahl, universitetslektor på Institutionen för service management och tjänstevetenskap på Campus. Även Fanna Ndow Norrby, skribent och kommunikatör, kommer att medverka under träffen som pågår mellan 17.30 och 19.00.

– Vi har verkligen grymma talare på plats. Vi ska gräva ner oss i vad makt verkligen är, säger Josefine Thorén.

Publicerad 20 April 2018 11:58

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag