Flera nyheter inför 38:e upplagan av Springtime

Laddar för ny publikfest

HELSINGBORG. Nya starttider och ökad tillgänglighet på Kullagatan efter handlarnas påtryckningar. Men också fortsatt familjefokus och satsningen på ett helt nytt lopp. Flera nyheter inför årets Springtime som närmar sig med raska steg.

– Det betyder otroligt mycket för helsingborgarna. Har man inte varit med och löpt så har man stått som publik eller varit funktionär. Det här blir 38:e året vi kör, säger Sten Lind, tävlingsledare för Springtime.

Lördagen den 5 maj är det dags igen. I år är det sex olika lopp som arrangeras. Ett har tillkommit sedan ifjol; loppet "Gå, lunka, löp" är en nykomling i sammanhanget. För de som inte vill ha tidtagning men ändå vill vara med på löparfesten.

– Alla ska kunna vara med. Den här tror vi mycket på på sikt, menar Sten Lind.

Loppet "Alla kan springa" som vänder sig till personer med någon form av funktionsnedsättning eller andra typer av speciella behov slår rekord i år.

– Det är 80 anmälda i år. Helt fantastiskt, säger tävlingsgeneralen.

Har man inte varit med och löpt så har man stått som publik eller varit funktionär

Huvudloppet på tio kilometer är tillsammans med åtta övriga lopp i länet en del av löparserien Skånes grand prix som sträcker sig under hela säsongen. Tiokilometaren samlar eliten, företagen och den öppna klassen. Bansträckningen i år blir som ifjol, i skrivande stund med ett litet undantag för en smärre ändring på grund av ett slukhål på Tågaborg. Istället för att ta sig till Johan Banérs gata via en längre passage på Pålsjögatan, kommer löparna att springa på Thorildsgatan följt av Erik Dahlbergsgatan.

Loppet i sin helhet är rätt så tufft, om vi ska tro tävlingsledaren själv.

– Det är en hel del backar, säger Sten Lind.

Samtliga lopp kommer att starta en halvtimme senare än vanligt. Detta efter påtryckningar från handlare på Kullagatan som tidigare varit kritiska till upplägget med stängsel allt för nära butikerna vilket påverkat tillgängligheten för kunderna negativt och även drabbat försäljningen. Något som Lokaltidningen skrev om i vintras.

Nu startar huvudloppet på tio kilometer klockan 15.30, varpå löparna kommer i mål efter att citybutikerna har stängt klockan 16.00.

– Vi hade ett bra möte med Citysamverkan i december och vi beslöt att skjuta på alla lopp 30 minuter, säger tävlingsledaren.

Dessutom görs en del korrigeringar när det kommer till var och hur staketen placeras med målet att det ska bli mer plats att röra sig på för de som besöker city. Man plockar även bort uteserveringar på Kullagatan för att bereda plats för fotgängare och löpare.

Starten för tiokilometaren sker som vanligt vid Henry Dunkers plats med målgång vid Stortorget.

De senaste åren har fokuset på att samla främst barnfamiljer för allehanda aktiviteter på Sundstorget ökat. Så sker också i år; aktiviteterna där startar klockan 11.00. Det blir bland annat hoppeborg och besök av en trolkarl, hälsar Sten Lind.

– Vi vill göra en heldag i stan med att få ner familjerna och göra evenemanget attraktivare, säger han och fortsätter:

– Beräkningar visar att nästan 15 000 fler människor befinner sig i city under dagen då löparfesten avgörs, jämfört med en "vanlig" lördag. Det ger utmaningar med parkeringar och så vidare i stan. Vi uppmanar folk som ska ta sig till stan att åka kollektivt eller att ta cykeln. Och hellre parkera uppe vid Olympia istället för nere i city, menar Sten Lind.

Publicerad 23 April 2018 12:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag