Så vill de sätta stopp för sexuella övergrepp i krogmiljö

"Det finns ingen struktur kring det här"

HELSINGBORG. Sexuella trakasserier och övergrepp i krogmiljö är ett stort problem som måste bort. Nu vill ett nytt initiativ direktutbilda personal på krogar och klubbar i Helsingborg som ska kunna få en certifieringsstämpel.

Christian Boysen är en av initiativtagarna till verksamheten "Våga" som drog igång ifjol. Idén till satsningen fick han efter en kväll på dansgolvet. Med egna ögon såg han hur två tjejer blev förföljda av ett gäng närgångna killar varv efter varv på dansgolvet.

– Jag såg hur de här tjejerna försökte komma undan. Det blev nästan helt absurt hur de här killarna inte gav upp, säger Christian Boysen som försökte prata med förföljarna som mer eller mindre ignorerade honom.

De hade försökt i minst en halvtimme att skaka av sig de här killarna

När han pratade med de utsatta tjejerna sade de undvikande att de snart skulle gå hem.

– Men jag hörde verkligen hopplösheten i deras röst. De hade försökt i minst en halvtimme att skaka av sig de här killarna. Och när jag försökte agera kände jag mig hjälplös. Men om jag som kille känner mig hjälplös, jag som inte ens är usatt, vad känner då inte de här tjejerna som blir det, frågar han sig.

En scen ur en kväll på ett svenskt dansgolv. Och tyvärr finns det än värre exempel på händelser i krog- och klubbmiljön att hänvisa till.

"Nästan alla mina tjejkompisar har utsatts för att ha blivit tafsade på", säger Christian Boysen. Foto: Joel Winqvist

Där och då insåg han att det måste till en ordentlig förändring. Ihop med några andra personer växte ett initiativ fram som fick namnet "Våga" som skulle vända sig direkt till krogar, nattklubbar men även festivalarrangörer. Projektet drog igång redan innan den idag framväxande Metoo-rörelsen startade. Tillsammans med forskare vid Lunds och Göteborgs universitet samt samarbetspartners med lång erfarenhet av jämställdhetsfrågor och expertis inom krog- och klubbmiljöer utvecklade man en certifieringsprocess och utbildningsprogram. Nu vill verksamheten utbilda personal på krogar och klubbar i stan; det handlar både om att förebygga trakasserier och övergrepp, men även om att hantera uppkomna situationer.

– Vi tror att lagändringar som andra organisationer håller på att arbeta med är jättebra och viktiga för att skapa den här större samhällsförändringen, men vi vill fokusera på att skapa direkt förändring, säger Christian Boysen och fortsätter:

– Men när en klubb säger att "hej, vi har ändrat vår policy och utbildat all vår personal", då sker nästan förändringen över en natt. För nästa dag har de en ny policy som de måste följa, har utbildat personalen och har vissa verktyg. Då blir det en mycket mer direkt, konkret förändring, fortsätter han.

Det pratas mer om kläder, att du inte får lov att ha keps eller vita skor på dig på klubben, än om sexuella trakasserier

Kollegan Ebba Jacobsson är en annan av de som som arbetar med "Våga". Hon anser att det inom branschen i dag saknas struktur för hur man ska handskas med problematiken. Bättre ser det ut i arbetet mot droger, menar hon.

– Och det blir lätt att detta vilar på det ansvar som enskilda eldsjälar i verksamheterna tar, säger Ebba Jacobsson.

– Det pratas mer om kläder, att du inte får lov att ha keps eller vita skor på dig på klubben, än om sexuella trakasserier, säger hon.

Nu för de dialog med klubbar och krogar i Helsingborg om ett möjligt samarbete, men även med tillståndsenheten på kommunen. Deras mål är att satsningen ska sprida sig i landet, men även internationellt.

När projektet var i sin linda ifjol, innan Metoo-rörelsen drog igång, sa människor till Christian Boysen att det skulle bli omöjligt att lyckas med satsningen.

– Efter Metoo säger folk att det här är en riktigt bra idé men att det kommer bli svårt att lyckas. Men de säger inte att det är omöjligt längre.

Gunilla Christiansson, tillståndsenhetens chef, tycker generellt att projektet låter intressant men än har man inte tagit något beslut om man ska gå vidare med det.

– Nu ska vi se om vi kommer att ha möjlighet att delta i och samverka kring projektet, säger Gunilla Christiansson som på förhand ser möjligheter till en trippelvinst med satsningen.

Den främsta vinsten är naturligtvis att ingen ska behöva falla offer för sexuella trakasserier.

– När man är ute ska man kunna roa sig, inte behöva oroa sig. Och det här kan faktiskt röra sig om kriminella handlingar och det får absolut inte förekomma i den här miljön, säger hon.

Lyckas man sätta stopp för detta finns det fler fördelar, menar hon.

– Trivs gästerna bättre så ökar också chansen att fler kommer dit, och då kan en krogs omsättning öka, menar hon och pekar på en tredje faktor:

– För vår del skulle det innebära att vi kan vara med och bidra till en bättre krogmiljö, menar enhetschefen.

Nu ska enheten alltså undersöka hur möjligheterna att delta ser ut. Det är inte alldeles enkelt, menar hon.

– Vi är en enhet som kan ha en kraftfull myndighetsutövning och vi måste fundera på vilken roll vi är i detta som myndighet, säger hon. Dessutom gäller det att vara rättvis och inte gynna enskilda näringsidkare.

I Göteborg har man lyckats bra med det här arbetssättet, berättar Gunilla Christiansson.

– Vi vill gärna läsa oss av vad de har gjort, menar hon.

Våga

Mer om satsningen Våga går att läsa på verksamhetens hemsida, som har följande adress: www.våga.nu

Publicerad 24 April 2018 08:08

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag