Väderexperiment och klimatförändringar i fokus på Dunkers

Konstnärsduo visar upp alster från sina 30 år

HELSINGBORG.

Det har onekligen hänt en del i klimatfrågan sedan Mats Bigert och Lars Bergström började ställa ut konst på temat för 30 år sedan. Nu ska deras Dunkersutställning visa på vädrets nyckfulla makter.

– Vi tror att det här blir en upplevelse som skakar om, roar och oroar.

Så säger Mats Bigert, ena halvan i konstnärsduon Bigert & Bergström, om Climate Experiment som är en utställning som visar deras gemensamma konstverk som tillkommit under en 30-årsperiod, som alla har väder och klimat som gemensamt tema.

Vinterförvaring är ett konstverk som består av en uppstoppad isbjörn och fyra sommardäck. Björnen sköts på Svalbard år 1900 och hittades av Mats Bigert och Lars Bergström på Biologiska museet i Stockholm, precis som det ser ut på utställningen.

I förgrunden visas vad som ska föreställa ett skadat djur som någon lutar några bildäck mot. På bild Mats Bigert och Lars Bergström. Foto: Joel Winqvist

Duon har genom åren lagt stort fokus på hur människan med hjälp av vetenskapen och tekniken har försökt kontrollera vädret och skapa artificiella klimat. Ett slags tema som återkommer i den nuvarande utställningen som är öppen till den 21 oktober på Dunkers.

Utställningen visar bland annat ett tryckrum som besökarna kan gå in i.

– Ett riktigt blåsrum. Det är som att gå in i en skulptur, menar Lars Bergström.

Föremålet på bilden föreställer ett skakande matsalsbord som drabbas av en jordbävning.

Föremålet på bilden föreställer ett skakande matsalsbord som drabbas av en jordbävning. Foto: Joel Winqvist

I ett av rummen på Dunkers kan besökarna se rörliga bilder på när de båda konstnärerna har försökt återskapa ett forskningsprojekt som gick ut på att skapa regn med fast kolsyreis, något som kemisten och nobelprisvinnaren Irving Langmuirs tidigare testat.

Man kan även gå in ett rum där atmosfäriska molekyler bildar en himmel.

– Känn, hela golvet skakar, utropar Lars Bergström under pressvisningen.

Foto: Joel Winqvist

Det är verket Adreanaline Dreams som vibrerar genom golvet i utställningshallen. Detta är inte det enda verket som skakar; i ett annat av rummen på Dunkers vibrerar ett matsalsbord som ska ha drabbats av en jordbävning.

Det har hänt en del på klimat- och väderfronten sedan duon drog igång med sina utställningar 1988, konstaterar Mats Bigert.

– När vi började med det här var vi rätt ensamma, säger han.

Emma Having på Dunkers.

Emma Having på Dunkers. Foto: Joel Winqvist

Utställningen ligger i linje med temat som Dunkers har under 2018 och 2019, nämligen hållbart samhälle.

– Det här en spännande utställning men med substans. Miljön är en jätteviktig fråga, menar Emma Having som är avdelningschef för utställning och scenkonst på Dunkers kulturhus.

Publicerad 08 May 2018 11:30

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag