Inget samarbete mellan alliansen och Miljöpartiet i valrörelsen

Kommer inte att gå till val tillsammans

HELSINGBORG.

De styrande blågröna partierna i Helsingborg kommer inte att samarbeta i valrörelsen. Det meddelade de fem blågröna partierna under onsdagsmorgonen.

Det är de fyra allianspartierna Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som tillsammans med Miljöpartiet styr Helsingborg politiskt under mandatperioden 2014-2018.

Men man kommer inte att samarbeta i valrörelsen.

"Efter fyra bra år kommer partierna i Allians för Helsingborg och Miljöpartiet nu gå skilda vägar i valrörelsen", skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

"Vi ser stolt tillbaka på de åren vi styrt staden som Blågröna Helsingborg. De har präglats av både framgångar och svåra prövningar", står det vidare.

Enligt Annika Román, ett av två lokala språkrör för Miljöpartiet, kommer initiativet att inte samarbeta i valrörelsen från samtliga fem blågröna partier.

Jag är förvånad att de går i allians. Där är jag lite besviken

– Det är allas initiativ. Det är det bästa för demokratin, säger hon till Lokaltidningen.

När vi frågar vad dagens besked egentligen innebär, svarar hon så här:

– Att väljarna vet att röstar man på Miljöpartiet så vet man vilken politik man röstar på. För oss är det viktigt, säger hon.

Hon förklarar att hennes parti inte vill binda sig till något samarbete med andra partier inför valet. Man vill stå på egna ben. Hon förklarar att det vore "jättemärkligt", som hon uttrycker det, att nu gå i koalition med allianspartierna inför nästa mandatperiod.

– Det hade inneburit att vi sagt att vi inte vill samarbeta med Socialdemokraterna. För vi är lika öppna för att samarbeta med dem som med alliansen, säger hon.

Med andra ord: såväl alliansen som övriga oppositionspartier förutom SD är tänkbara samarbetspartners för MP under nästa mandatperiod.

Enligt språkröret har det aldrig varit tal om att de blågröna skulle samarbeta i valrörelsen.

Bild från hösten 2014 då de fem partierna meddelat att de skulle styra tillsammans. På bild: Peter Danielsson (M), Annika Román (MP), Lars Thunberg (KD), Maria Winberg Nordström (L, då Folkpartiet) och Jonny Cato Hansson (C).

Bild från hösten 2014 då de fem partierna meddelat att de skulle styra tillsammans. På bild: Peter Danielsson (M), Annika Román (MP), Lars Thunberg (KD), Maria Winberg Nordström (L, då Folkpartiet) och Jonny Cato Hansson (C). Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Och Annika Román är kritisk till att allianspartierna tänker gå till val tillsammans.

– Jag är förvånad att de går i allians. Där är jag lite besviken. Det är min åsikt, att demokratin hade vunnit på att alla partier gått till val självständigt. Det skulle ge bättre dynamik för väljarna, säger hon.

Däremot ska man inte tolka beslutet som ett missnöje med samarbetet de senaste tre och ett halvt åren, är hon tydlig med.

Även om det finns en del frågor som man inte hittat en samsyn kring, bland annat kring Landborgsgaraget som MP röstat nej till till skillnad från allianspartierna, så säger hon sig vara mycket nöjd med samarbetet.

– Det har gått väldigt bra, säger hon.

– Det vi har varit oense kring har inte slitit alls. De frågor där vi har varit oense har inte haft en avgörande påverkan på invånarna och stadens utveckling, förklarar hon.

Det här är också första gången någonsin som MP har varit med och styrt i Helsingborg. Och språkröret är mycket nöjd med partiets agerande.

– Vi har visat på vår duglighet, menar hon.

Publicerad 09 May 2018 00:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag