Så svarar Peter Danielsson på Miljöpartiets kritik mot alliansen

Kommunalrådet om att de blågröna upphör i valrörelsen

HELSINGBORG. Annika Román i Miljöpartiet är besviken över att allianspartierna går till val tillsammans. Moderaternas Peter Danielsson kommenterar nu utspelet.

Under onsdagen kom beskedet: Miljöpartiet som idag styr Helsingborg ihop med allianspartierna Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, kommer inte att samarbeta med alliansen i årets valrörelse. MP vill stå på egna ben och är öppet för samarbete med såväl Socialdemokraterna som med alliansen under nästkommande mandatperiod.

Ett beslut som de fem partierna i de blågröna verkar vara överens om. Det sade Miljöpartiets ena språkrör Annika Román i en intervju med Lokaltidningen under onsdagsförmiddagen.

– Det är allas initiativ. Det är det bästa för demokratin, säger hon.

Moderaternas Peter Danielsson säger likadant när Lokaltidningen ringer upp honom.

– Det är inget märkvärdigt alls och det ligger ingen dramatik i detta. En väldigt naturlig konsekvens, säger han.

I vår intervju med Annika Román säger hon att hon är nöjd med mycket när det kommer till samarbetet med alliansen. Men hon riktar också viss kritik mot de fyra partierna. Hon anser inte att det är bra för demokratin att Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna går till val tillsammans som alliansen.

– Jag är förvånad att de går i allians. Där är jag lite besviken. Det är min åsikt, att demokratin hade vunnit på att alla partier gått till val självständigt. Det skulle ge bättre dynamik för väljarna, säger hon i vår intervju.

Peter Danielsson svarar nu på kritiken.

– Det är klart att det här ligger i Miljöpartiets intresse att säga så. De är avundsjuka på den gemenskap som finns inom alliansen, säger han bland annat.

Peter Danielsson är annars nöjd med mycket i samarbetet med Miljöpartiet;

Röstar man på Miljöpartiet ger man antingen sitt stöd till alliansen eller till Socialdemokraterna

– Det har fungerat väl och vi har levererat många resultat, säger han och menar att man hittat rimliga kompromisser i ett stort antal frågor.

Han är i allra högsta grad öppen för att samarbeta med MP även i nästa mandatperiod, förklarar han.

Samtidigt finns det ett antal frågor där ni inte hittat en samsyn. Var har samarbetet fungerat sämre?

– Det finns ju en del frågor där vi inte har kommit överens. Som bilens roll i samhället till exempel. Vi i Moderaterna tycker att bilen har en roll, och vi ser att man kan använda bilen och att den blir ett renare transportmedel. Vi upplever att Miljöpartiet har en mer bilfientlig politik.

Hur påverkar dagens besked samarbetet inom de blågröna fram till valdagen?

– Man ska mer se det här som en varudeklaration inför valet, säger han och förklarar att de olika allianspartierna har lite olika tonvikt i vissa frågor. Men...

– En röst på något av allianspartierna är en röst på samma lag. Röstar man på Miljöpartiet ger man antingen sitt stöd till alliansen eller till Socialdemokraterna, anser kommunstyrelsens ordförande.

Publicerad 09 May 2018 13:16

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag