Inflyttningen i Drottninghögs nya bostadsområde blir historisk

Första gången på 49 år som nya hyresrätter byggts i området

HELSINGBORG.

Senast det stod nybyggda hyresrätter redo för uthyrning på Drottninghög var för snart 50 år sedan. Men i höst är det dags igen. Då ska de första av 67 nya lägenheter börja hyras ut. Lokaltidningen tog en förhandstitt i två av dem.

Stora fönster med gott om ljusinsläpp. Vitmålade väggar, öppen planlösning som sammanför kök och vardagsrum som det så ofta ser ut när nya lägenheter byggs. Vardagsrummet, som leder till en rymlig balkong, är modernt inrett med fräsiga tavlor och färgstarka, mönstrade kuddar. Man kan nästan tro att någon redan har hunnit flytta in här. Men skenet bedrar.

Vi rör oss mellan en etta och en fyra. De två lägenheter som redan är klara och som fastighetsägaren Helsingborgshem i skrivande stund använder för visning.

Vi befinner oss i ett av de två våningshus på Drottninghög som håller på att byggas i detta nu, i det nya bostadsområde som får namnet Grönkulla gård. Här ska till hösten 67 nya lägenheter stå inflyttningsklara. Inflyttningen kan sägas ske under vissa ögonbrynshöjande omständigheter.

– Det är de första nya hyresrätter som byggs på Drottninghög på nästan 50 år. Så det är lite historiskt, menar Lotta Mellby, som tillsammans med Caroline Svanberg som vi också träffar i visningslägenheterna arbetar med uthyrning av nyproduktion på Helsingborgshem.

Lotta Mellby och Caroline Svanberg berättar att balkongerna i nybygget är relativt stora.

Lotta Mellby och Caroline Svanberg berättar att balkongerna i nybygget är relativt stora. Foto: Joel Winqvist

I badrummet har det förberetts för att hyresgästen ska kunna installera sin egenköpta tvättmaskin om man så önskar. Ordet förberetts är här väl värt att understryka. För de nya lägenheter som byggs är anpassat efter ett relativt nytt koncept som Helsingborgshem använt sig av i ungefär ett års tid, som kallas för BoBas-konceptet.

Kortfattat är detta ett sätt att se till så att det finns ett utbud av billigare lägenheter i allmännyttans bestånd. Det innebär till exempel att det inte är möjligt att välja tillval eftersom tillval för all framtid höjer hyran. Det är därför Helsingborgshem har låtit förbereda för att hyresgästen ska kunna installera en egen tvättmaskin, eller en diskmaskin i köket. Vill denne sedan ha en sådan får man köpa den själv, ansvara för installationen och sedan ta den med sig när man flyttar.

Vi behöver öka rörligheten så att fler lägenheter med en lägre hyra blir lediga för uthyrning

Konceptet säger även att hyresgästen förbinder sig att sköta en viss form av underhåll själv. Lotta Mellby ger ett exempel.

– Du målar och tapetserar själv när det är dags, när du vill göra det. Och står själv för kostnaden.

Sådant som fastighetsägaren normalt står för?

– Ja, precis det brukar ingå i vårt normala underhåll annars, efter ett visst antal år, förklarar hon.

Det är två huskroppar som byggs i det nya området som ligger nära Regementsvägen där bland annat Citygross och Ica Maxi ligger.

Det är två huskroppar som byggs i det nya området som ligger nära Regementsvägen där bland annat Citygross och Ica Maxi ligger. Foto: Joel Winqvist

Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka testar Helsingborgshem ett antal nya grepp för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. En del i satsningen handlar om nyproduktionsförtur. Det innebär att befintliga hyresgäster hos Helsingborgshem erbjuds förtur till somliga nya lägenheter som bolaget bygger. Så är fallet gällande nya Grönkulla gård. Målet är att få till en positiv flyttkarusell, att tillmötesgå hyresgästers nya behov. Till exempel vill man uppmuntra en person som egentligen anser sig bo för stort att flytta till en mindre hyresrätt, för att i sin tur bana väg för att en familj i behov av en större lägenhet sedan ska kunna flytta in.

– Det byggs väldigt mycket nytt i staden, även andra aktörer bygger. Nyproduktioner hamnar alltid på en viss hyresnivå, mer eller mindre, och den hyran kanske inte passar alla. Vi behöver därför öka rörligheten så att fler lägenheter med en lägre hyra blir lediga för uthyrning, säger Caroline Svanberg som berättar att boendeförtur har använts i vissa andra av allmännyttans nyproduktionsprojekt, med gott utfall.

– När vi byggde nytt på Husensjö till exempel, så gick nästan hälften av lägenheterna som boendeförtur. Och det gick jättebra, säger hon.

Grönkulla gård

Området ligger i den västra delen av stadsdelen, på adresserna Grönkullagatan 15 A-C. Första inflytt sker i oktober. Uthyrningsprocessen är i full gång, men uppdelad i etappvis. Mer info finns på helsingborgshem.se

Publicerad 10 May 2018 11:30

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag