Långa köer när Centerledaren premiärsignade sin bok

Malmö och Helsingborg första stoppen på bokturné

HELSINGBORG.

Centerledaren Annie Lööf har nyligen släppt en egen bok. Helsingborg var tillsammans med Malmö det första stoppet på hennes signeringsturné.

Det bildades en ganska lång kö av besökare som ville ha en personlig signering av Centerpolitikern, när hon besökte Akademibokhandeln på Stortorget i Helsingborg nyligen.

Annie Lööf har nyligen släppt boken "Sanningens ögonblick", som beskrivs som en personlig och mycket känslosam bok. När Lokaltidningen gör ett besök i bokhandeln berättar Centerledaren att hon haft tankar på att skriva en bok länge, och nu har hon kommit till skott.

– Jag har varit med om en resa som människa och som politiker och ledare. För att väljarna ska kunna lära känna oss partiledare på djupet tycker jag inte att man ska vänta till efter man har slutat, utan göra det mitt i steget. Beskriva sina värderingar, sina drivkrafter. Och hur man ser på samhället. Så därför bestämde jag mig för ungefär ett år sedan för att skriva ner det här i en bok.

Helsingborg och Malmö blev de första stoppen på Centerledarens bokturné.

Helsingborg och Malmö blev de första stoppen på Centerledarens bokturné. Foto: Joel Winqvist

Den beskrivs som väldigt personlig från din sida. Var det självklart för dig?

– Nej, det är klart att den är väldigt personlig. Men jag har valt de delar som förklarar mitt ledarskap men som också förklarar den resa och den utveckling jag har gjort under de här sju åren som partiledare.

Vad har varit svårast med att skriva boken?

– Att hitta tiden till att skriva. Ett bokprojekt är ett väldigt omfattande arbete. Och jag har en kalender som redan är ganska fulltecknad. Så det har varit utmaningen och där har jag fått hjälp av mina medarbetare som har frigjort tid men som också har hjälpt mig med vissa passager för att få en sammanhållande berättelse.

Har du skrivit den själv eller har du haft hjälp av en så kallad spökskrivare, som en del använder sig av?

– Nej, detta är mina ord och min bok och det är jag som är författare. Däremot har jag som så många andra politiker stöd och hjälp av personer som har varit min redaktör. Som gått igenom texterna som jag har skrivit. Men det är mina ord och min bok, för det är bara jag som kan beskriva mina erfarenheter.

Det kan ju uppfattas som väldigt strategiskt att släppa en bok med bara några månader kvar till valet. Hur ser du på det?

– Men oavsett när den här boken hade kommit så hade man väl förmodligen haft en sådan här diskussion. Jag fick erbjudandet för fyra-fem år sedan att skriva en sån här bok men tackade då nej för att jag helt enkelt inte hade tid. Men så känner jag att i den tid vi lever i nu med polariserade värderingar och att Sverige står inför ett vägval i höstens val, så kände jag att det är bättre att skriva en bok nu när väljarna ska ta ställning och lära känna oss politiker, än att göra det ett antal år efter en politisk karriär.

Hon är långtifrån ensam om att som toppolitiker mitt i den pågående karriären släppa en bok om sig själv. Maud Olofsson och Gustav Fridolin är två exempel. Jimmie Åkesson en annan.

När vi frågar om vilken bok av en annan av dagens partiledare som hon helst skulle vilja läsa, så uppger Annie Lööf att hon redan läst de flesta som getts ut, säger hon.

– Jag har faktiskt läst de flesta, ska jag säga. Och det är många av dagens partiledare som har skrivit böcker under sin partiledartid.

Publicerad 11 May 2018 00:00