Vintercirkus gör comeback

Marianne Mörck spelar clownen Citos mamma

HELSINGBORG.

I januari 2019 gör Helsingborg vintercirkus comeback efter några års uppehåll. Nya spelplatsen blir minst sagt klassisk. Dessutom innehar Marianne Mörck en tung roll i föreställningen.

Senaste gången Albin Ganovics skapelse Helsingborg vintercirkus arrangerades var 2015. Vid de senaste tillfällena har man hållit till på Söder och på hamntorget. Men sedan dess har han letat ny spelplats, och även fått lite efterlängtad vila.

Nu står det klart att vintercirkusen kommer att göra comeback. Speldatum blir den 26 januari fram till och med den 3 mars 2019. Ny spelplats: klassiska Sofiero, precis jämte slottet.

– Det är rätt plats och det ligger rätt i tiden, säger Albin Ganovic själv. Han är minst sagt glad över den valda platsen.

– Även vintertid är det otroligt fint att gå i Sofieros trädgård, menar Albin Ganovic som också kommer vara aktuell med en ny uppsättning av sin Cabaret Candy Club-show i vinter, som Lokaltidningen nyligen skrev om.

På platsen kommer ett stort cirkustält slås upp, och ett antal internationella artister är klara. Samtliga prisbelönta av prinsessan Stephanie i Monaco cirkusfestival.

Det kommer att bjudas på klassiska cirkusinslag som jonglörer, akrobater, lindansare, orkester och dansare. Och så clownen Cito, som görs av Albin Ganovic själv. Det blir dock inga sedvanliga cirkusdjur.

– Det största djuret är Albin på detta stället, säger han.

Är du en cirkusapa?

– (Skratt) Ja, om du vill det så!

Vintercirkusen innehåller även en föreställning.

– Den handlar om en liten flicka som inte hittar hem, något som också kan tolkas symboliskt. Till slut rymmer hon till en cirkus där hon kan leva ut sin kreativitet och fantasi i total frihet. Den handlar också om clownen Cito, som tror att han blev övergiven av sin mamma, men det kanske visar sig vara ett missförstånd. Det kretsar också kring att våga drömma och satsa i motvind, säger Albin Ganovic.

Clownen Citos mamma spelas av ingen minder än Marianne Mörck, känd från bland annat Bonusfamiljen, flertalet Wallanderfilmer men även som sångerska.

Hur fick du med henne på tåget?

– Ja, det undrar jag med. Hon är min personliga idol. Hon är ett riktigt proffs, jag älskar henne, säger han.

De båda träffades för första gången i samband med inspelningen av Stjärnorna på slottet som spelades in under förra sommaren. Clownen Cito var då med under inspelningarna.

Fler profiler kommer att dyka upp under vintercirkusen. Eva Rydberg gör det med sin röst. Hon ska nämligen vara berättarröst under föreställningen.

– Det är helt galet. Hur gick hon med på det, undrar Albin Ganovic som är mcket hedrad över att få med den kända teaterprofilen.

Publicerad 13 May 2018 08:00