"Bögtåg" Söderbergs svar på hatbrev

"Jag hoppas homofoberna som skrev brevet kommer på konserten"

HELSINGBORG. Under en konsert på Helsingborgs konserthus spelades det musik av homo/bisexuella kompositörer. Det ogillades av en lyssnare som skickade in ett hatbrev. Nu har konserthuset valt att svara på ett lite annorlunda sätt.

Den anonyme brevskrivaren menade i sitt brev att det är ett tecken på att även Helsingborgs Konserthus har “hoppat på bögtåget”, och meddelade att hen inte kommer besöka huset igen.

Då brevskrivaren var anonym blev det svårt för konserthuset att bemöta kritiken. Istället kommer man att svara på annat sätt. Svaret ges den 26 maj då en sedan tidigare inplanerad konsert med tenorsolisten Rickard Söderberg ges.

För symfoniorkestern, med konserthuschefen Fredrik Österling och Rickard Söderberg i spetsen, har valt att göra musik av brevet. Sångstycket "Bögtåget" kommer att framföras under Söderbergs konsert.

Jag hoppas homofoberna som skrev brevet kommer på konserten för att höra deras brev förhöjt till konst

– För oss som konstnärlig institution är det självklart att vi aktivt ska förhålla oss till vår omvärld och det som sker omkring oss. Det hatbrev som kom till mig osade av förakt och rädsla för kärleken mellan människor. När Rickard Söderberg föreslog att jag skulle tonsätta det, fanns det ingen tvekan. Genom att betrakta texten som ett operalibretto blev det möjligt för oss att närstudera de känslor som den anonyma avsändaren ville ge uttryck för. Och samtidigt gör vi det en konstnärlig institution bör göra: vi speglar vår samtid genom konsten, säger Fredrik Österling, konserthuschef och tonsättare i ett pressmeddelande.

Så här säger Richard Söderberg om det hela:

– Jag har sjungit många kantater av ex Bach och Vivaldi med märklig och obegriplig text. Men texten till Bögtåget tar nog ändå priset i fråga om att vara i otakt med sin samtid. Jag hoppas homofoberna som skrev brevet kommer på konserten för att höra deras brev förhöjt till konst. Jag lovar att fixa finfina platser längst fram i bögtåget till dem, säger han.

Publicerad 14 May 2018 00:00