Scandicinitiativ för nyanlända ska spridas till fler hotell

Fler hotell kommer att involveras

HELSINGBORG.

Nyligen skrev Lokaltidningen på webben om Scandic Nords satsning på att få fler nyanlända ut på arbetsmarknaden. Planer finns på att sprida satsningen till fler hotell.

Lokaltidningen uppmärksammande satsningen i samband med att statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) besökte hotellet under en blixvisit, för att få höra mer om satsningen.

– Ett bra kvitto på att det vi gör har betydelse, menar hotelldirektör Thomas Hansen efter besöket.

Satsningen handlar i korthet om att hotellet som ligger på Berga, i samverkan med Lernia och Arbetsförmedlingens ena ben Syskom, har satt ihop en sexmånadersutbildning som riktar sig till de som kommit som nyanlända till Sverige efter den stora migrationstillströmningen 2015. Utbildningen ska ta fram städare och servitörer inom restaurangbranschen.

Syskom ansvarar för att ta fram lämpliga personer för utbildningen, personer i behov av att komma in ordentligt på den svenska arbetsmarknaden. Lernia sköter den teoretiska biten med Sfi-undervisning och teoretisk branschkunskap och så vidare.

Vi måste se till att dra nytta av integrationen, som ett verktyg

– Och vi som arbetsplats står för praktisk hotellutbildning. Och det handlar inte bara om att städa ett rum; det handlar om service, du ska möta kunden, det handlar om hållbarhetsfrågor, säkerhet med mera, menar Thomas Hansen.

Verksamheten har bedrivits under ett halvårs tid.

Integrationsverksamheten har hittills involverat tolv nyanlända, och samtliga har fått klart med sommarjobb på Scandic, berättar han.

– Vi tar inte in fler än vi kan erbjuda sommarjobb, fortsätter Thomas Hansen.

Branschen skriker efter mer folk. Beräkningar visar att hela turistbranschen år 2023 behöver ytterligare 50 000 anställda. Att lyckas med att slussa in nyanlända i arbete är avgörande för att lyckas med detta, menar hotelldirektören på Scandic Nord.

– Vi måste se till att dra nytta av integrationen, som ett verktyg, menar han.

Tanken är att sprida verksamheten till hela landet.

– Vi har det som ett pilotprojekt här i Helsingborg nu. Vi har utbildat tolv som har fått sommarjobb nu, och vi är bara ett hotell. Kan vi få ut det här på 80 hotell i landet, vad ger inte det, frågar han sig.

Publicerad 15 May 2018 00:00